Logo

Knopurt - Centaurea

Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder

Knopurt - Centaurea

Slægten består af en- og flerårige plan­ter med spredte, hele eller fjerdelte blade. Kurvens randblomster er oftest store og golde med uregelmæssig tragtformet krone. Midterblomsterne er tvekønnede og har rørformede, femfligede kroner. Kurvbunden er be­sat med avner, og frugten er hos flere arter udstyret med fnok, der består af flere rækker korte, ru børster.

 

Arter:

Almindelig knopurt (Centaurea jacea) er en 25-60 cm høj, flerårig plante med lancetformede blade og rød violette blomster. Kurvbladene er brune, helrandede eller kortfrynsede vedhæng. Vildtvoksende i Danmark på skrænter med lav, græsklædt bund eller på halvfugtige engarealer.

 

Bjergknopurt (Centaurea montana) bliver 30-60 cm høj og breder sig villigt ved underjordiske udløbere. Bladene er hele, lancetdannede og ret grove. Blomsterne er blå og fremkommer allerede sidst i maj. Blomstringen va­rer en måneds tid; men hvis man skærer planten tilbage efter afblom­string, kan man fremkalde genblom­string i sensommeren. Planten trives bedst i god havejord på en solrig plads.

 

Haveknopurt (Centaurea dealbara) har holdbare, rosenrøde blomster, gode til afskæring. Haveknopurt  har fjerlappede, friskgrønne blade og holdbare, lysende rosenrøde blomster i juni-juli og efter tilbageskæring en efterblomstring sidst på sommeren. Bedste sort er 'Sternbergii', 100 cm høj.

 

Kæmpe-knopurt (Centaurea macrocephala) er god til afskæring. Ved tørring tabes de citrongule blomster, og der efterlades en særdeles dekorativ kurv, bestående af kurvbund og kurvdække. Kæmpeknopurt er en tykstænglet, opret, indtil 120 cm høj plante med hele blade. Blomsterne er citrongule og fremkom­mer i juni-juli. Den breder sig i mod­sætning til slægtens andre medlemmer kun langsomt og er glimrende som staude på ikke-vind udsatte steder.

 

Stor knopurt (Centaurea scabiosa) er 30-80 cm høj og har dybtgående, lod­ret jordstængel, grundstillede bladro­setter og stive, oprette stængler. Bla­dene er fjersnitdelte, de nedre stilkede og de øvre siddende. Kurvene er ret store med mørkviolette blomster og kugleformet kurvdække, hvis blade i spidsen er sorte. Den vokser fortrinsvis på tørre bakkeskrænter, men kan un­dertiden optræde som besværligt ukrudt på græsmarker. Den kan på opdyrket agerjord formere sig vegeta­tivt fra brudstykker af jordstænglen.

 

Kornblomst (Centaurea cyanus) er nær beslægtet med knopurt. Se artiklen Kornblomst.

Facebook
Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder
Opret din egen Havebog
Klik på den smiley du vil give denne side 
Brugernes vurdering 4,1 (11 stemmer)
Siden er blevet set 6.843 gange - Se og skriv kommentarer herunder.

Kommentarer og debat mellem læsere

Din e-mail bliver ikke vist på sitet.

Afstemning
Hvilken stærk øl smager bedst?



Foreslå nyt svar
Effektiv reklame - klik her