Logo

Havrerod - Tragopogon porrifolius

Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder

Havrerod - Tragopogon porrifolius

Havrerod stammer fra Middelhavslan­dene, men har også her i landet været kendt siden gammel tid, hvor den dels anvendtes som køkkenurt, dels som lægeplante mod nyre- og leversygdom­me. Den findes af og til forvildet i Danmark.

Havrerodsplanten er toårig. Det første år udvikles lancetformede blade og en tyk, lys pælerod, som er forsynet med mange fine siderødder. Det andet år udvikles en indtil 120 cm høj stængel med violette blomsterkurve, hvilket forringer rodens spisekvalitet. Sorten 'Mammoth' har forholdsvis korte, tyk­ke rødder. Den dyrkes som enårig lige­som skorzonerrod. Den er i nær slægt med den vilde gedeskæg (se denne), hvis mælkesaft er giftig.

 

Vækstkrav: Havrerod vokser bedst i en let jord, der er dybt behandlet og fri for sten.

 

Pleje: Frøet sås på blivestedet i april-maj. Planterne udtyndes til 15 cm's afstand; række afstanden skal være 35­-40 cm. I oktober graves rødderne forsigtigt op og opbevares i sand på et køligt sted. Anvendes som skorzoner­rod og kan kun spises kogt, da rå havrerod smager bittert.

Facebook
Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder
Opret din egen Havebog
Klik på den smiley du vil give denne side 
Brugernes vurdering 4,3 (6 stemmer)
Siden er blevet set 3.792 gange - Se og skriv kommentarer herunder.

Kommentarer og debat mellem læsere

Din e-mail bliver ikke vist på sitet.

Afstemning
Hvilken stærk øl smager bedst?
Foreslå nyt svar
Effektiv reklame - klik her