Logo

Græstørvjord

Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder

Græstørvjord

Græstørvjord får man ved at skrælle et græsareal i 8-10 cm's tykkelse, hvor­efter græstørvene stakkes med græsset nedad. Græsset dør, og top og rødder omdannes til muld.

Under formuldningen skal mikroorga­nismerne bruge vand, men da proces­sen udvikler en del varme, må man ved vanding stadig sørge for, at stakken er passende fugtig.

For at undgå, at græsset fra det yderste lag tørv skal vokse frem og blive be­sværligt at slippe af med igen, kan det betale sig at dække stakken f.eks. med sort plastic. Græsset vil hurtigt dø i mørket under plastic'en, og det vand, som fordamper fra stakken, fortættes på plastic'ens underside og tilføres jorden.

Græstørvjord er en humusrig jord, men dens egenskaber afhænger meget af, hvilken slags jord græsset groede på, dets næringstilstand og dets tæthed og længde. En ret stiv jord og velnæ­ret, temmelig langt græs giver en god græstørvjord. Desuden er der intet i vejen for, at man sammen med vandet ved stakningen kan tilføre lidt alsidig kunstgødning, ajle eller lidt staldgød­ning mellem græstørvlagene. Jord­brugskalk eller hydratkalk kan også tilsættes, hvis jorden er sur. Mindre mængder af kasserede græstørv kan lægges i kompostbunken, hvor græsset vil formulde i takt med det øvrige haveaffald. Undgå tørv med indhold af kvikgræs og andet flerårigt ukrudt. Græstørvjord, som har ligget urørt i stakken, vil som regel være brugbar i løbet af et par år. Den er velegnet til spredning i køkkenhave og blomster­bede samt til potning, især til planter med grove rødder.

Græstørvjord kan indeholde en del sygdomskim og ukrudtsfrø, men inde­holder sjældent ret mange skadedyr. Tidligere benyttedes græstørvjord me­get i gartnerier, men er nu afløst af enhedsjord, tørvestrøelse eller andre voksemedier, som dels er sterile, dels indeholder en kendt mængde nærings­stoffer.

Facebook
Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder
Opret din egen Havebog
Klik på den smiley du vil give denne side 
Brugernes vurdering 4,8 (5 stemmer)
Siden er blevet set 4.309 gange - Se og skriv kommentarer herunder.

Kommentarer og debat mellem læsere

Din e-mail bliver ikke vist på sitet.

Afstemning
Hvor tit spiser du fisk til aftensmad?



Effektiv reklame - klik her