Logo

Frøstjerne - Thalictrum

Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder

Frøstjerne - Thalictrum

Det danske navn frøstjerne beskriver småfrugterne, der på blosterbunden danner et mønster som en morgen­stjerne. Alle de dyrkede arter af frø­stjerne hører til vore mest elegante skyggetålende stauder. Bladene er fle­re gange fjersnitdelte og kan minde en del om akelejens løv. Blomsterstæng­lerne er tynde og oprette, 40-150 cm høje, afhængigt af arten. Blosterblade­ne er gule eller violette med store, hvidgule støvdragere, der stikker langt ud af blomsterne.

 

Vækstkrav: Frøstjerne er skyggeplan­ter, som dog også trives i fuld sol, blot de får tilstrækkeligt med vand. Jorden skal være let skovmuld, veldrænet og næringsrig. Alle arterne er helt hårdfø­re her i landet.

 

Pleje: Frøstjerne formeres ved deling af ældre planter eller ved frøudsæd direkte på blivestedet. Frøstjerne har et spinkelt rodnet, hvorfor de i plante­skolen bør købes som potteplanter, der har større chancer for at overleve udplantning end »barrodede« planter. Trods de tynde stilke er opbinding ikke nødvendig; det er bedre, at frøstjerne­planterne støttes af græs og andre naboplanter. Nedskæring af den visne top bør først ske om foråret.

 

Akeleje-frøstjernes elegante blomster består af lange, hængende støvdragere, men mangler kronblade.

 

Anvendelse: Alle frøstjerner er typiske »vildstauder«, som er bedst egne­de til plantning under naturlige forhold i en let skygget blomstereng, i havens »skovbund« eller langs bredden af et vandparti. Viol-frøstjerne og gul frø­stjerne kan også anvendes i staude­bedet.

 

Arter:

Akeleje-frøstjerne (Thalictrum aquilegifolium) bliver ca. 100 cm høj. Dens blomster er bemærkelsesværdige ved kun at bestå af lange hvide eller violette støvdragere. Den blomstrer i maj-juni og sætter pris på sur, let fugtig jord.

 

Fjeld-frøstjerne (Thalictrum alpinum) er en elegant lille plante, hvis blade kan minde om venushår-bregnens løv. De små blomster er gulgrønne.

 

Gul frøstjerne (Thalictrum flavum) findes vildtvoksende flere steder i Danmark. Den bliver indtil 90 cm høj og har hvidgule blomster og gule støv­tråde. Den sætter pris på fugtig bund og er velegnet ved havens vandparti .

 

Liden frøstjerne (Thalictrum minus) træffes også vildtvoksende her i landet. Den foretrækker en mere tør jordbund og findes på skrænter, strandvolde og klitter. Stængler og blade er blågrå, og blomsterne er hængende og gråviolet­te. Kan plantes på et stenbed eller stengærde.

 

Viol-frøstjerne (Thalictrum dipterocar­pum) er den smukkeste af vore frø­stjerner. Dens stængler kan blive op til 150 cm, blosterbladene er blåviolette og støvdragerne hvidligt gule. Tilnav­net »viol« hentyder dels til plantens viollignende duft, dels til blomsternes klare, violblå farve. Den trives bedst i en sur, fugtig jord i skyggen af større træer og buske. Som mellemplantning i et busket af rododendron vil den være ideel. Dens blomster er velegnede til afskæring og ret holdbare. Gode nabo­planter er bispehue, guldnælde, lærke­spore, skumblomst, storkonval og sølvlys.

Facebook
Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder
Opret din egen Havebog
Klik på den smiley du vil give denne side 
Brugernes vurdering 4,5 (15 stemmer)
Siden er blevet set 10.205 gange - Se og skriv kommentarer herunder.

Kommentarer og debat mellem læsere

Din e-mail bliver ikke vist på sitet.

Afstemning
Skal Danmark have nye sikre atomkraftværker?
Effektiv reklame - klik her