Logo

Frøstjerne - Thalictrum

Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder
Tip en venFacebook

Frøstjerne - Thalictrum

Det danske navn frøstjerne beskriver småfrugterne, der på blosterbunden danner et mønster som en morgen­stjerne. Alle de dyrkede arter af frø­stjerne hører til vore mest elegante skyggetålende stauder. Bladene er fle­re gange fjersnitdelte og kan minde en del om akelejens løv. Blomsterstæng­lerne er tynde og oprette, 40-150 cm høje, afhængigt af arten. Blosterblade­ne er gule eller violette med store, hvidgule støvdragere, der stikker langt ud af blomsterne.

 

Vækstkrav: Frøstjerne er skyggeplan­ter, som dog også trives i fuld sol, blot de får tilstrækkeligt med vand. Jorden skal være let skovmuld, veldrænet og næringsrig. Alle arterne er helt hårdfø­re her i landet.

 

Pleje: Frøstjerne formeres ved deling af ældre planter eller ved frøudsæd direkte på blivestedet. Frøstjerne har et spinkelt rodnet, hvorfor de i plante­skolen bør købes som potteplanter, der har større chancer for at overleve udplantning end »barrodede« planter. Trods de tynde stilke er opbinding ikke nødvendig; det er bedre, at frøstjerne­planterne støttes af græs og andre naboplanter. Nedskæring af den visne top bør først ske om foråret.

 

Akeleje-frøstjernes elegante blomster består af lange, hængende støvdragere, men mangler kronblade.

 

Anvendelse: Alle frøstjerner er typiske »vildstauder«, som er bedst egne­de til plantning under naturlige forhold i en let skygget blomstereng, i havens »skovbund« eller langs bredden af et vandparti. Viol-frøstjerne og gul frø­stjerne kan også anvendes i staude­bedet.

 

Arter:

Akeleje-frøstjerne (Thalictrum aquilegifolium) bliver ca. 100 cm høj. Dens blomster er bemærkelsesværdige ved kun at bestå af lange hvide eller violette støvdragere. Den blomstrer i maj-juni og sætter pris på sur, let fugtig jord.

 

Fjeld-frøstjerne (Thalictrum alpinum) er en elegant lille plante, hvis blade kan minde om venushår-bregnens løv. De små blomster er gulgrønne.

 

Gul frøstjerne (Thalictrum flavum) findes vildtvoksende flere steder i Danmark. Den bliver indtil 90 cm høj og har hvidgule blomster og gule støv­tråde. Den sætter pris på fugtig bund og er velegnet ved havens vandparti .

 

Liden frøstjerne (Thalictrum minus) træffes også vildtvoksende her i landet. Den foretrækker en mere tør jordbund og findes på skrænter, strandvolde og klitter. Stængler og blade er blågrå, og blomsterne er hængende og gråviolet­te. Kan plantes på et stenbed eller stengærde.

 

Viol-frøstjerne (Thalictrum dipterocar­pum) er den smukkeste af vore frø­stjerner. Dens stængler kan blive op til 150 cm, blosterbladene er blåviolette og støvdragerne hvidligt gule. Tilnav­net »viol« hentyder dels til plantens viollignende duft, dels til blomsternes klare, violblå farve. Den trives bedst i en sur, fugtig jord i skyggen af større træer og buske. Som mellemplantning i et busket af rododendron vil den være ideel. Dens blomster er velegnede til afskæring og ret holdbare. Gode nabo­planter er bispehue, guldnælde, lærke­spore, skumblomst, storkonval og sølvlys.

Opret din egen Havebog
Klik på den smiley du vil give denne side 
Brugernes vurdering 4,5 (14 stemmer)
Siden er blevet set 7.090 gange - Se og skriv kommentarer herunder.
Afstemning
Hvilken blomst er kønnest i haven?Afstemning
Hvilken frugt er bedst i haven?Afstemning
Hvilke bær er bedst i haven?
Kommentarer og debat mellem læsere

Din e-mail bliver ikke vist på sitet.

Afstemning
Hvad har du i din have?Smæk insektet!