Logo

Hyacint - Hyacinthus orientalis

Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder

Hyacint - Hyacinthus orientalis

Ifølge den oldgræske mytologi ramte Apollon en gang en tilskuer ved navn Hyakinthos med sin diskos. Hyakin­thos blev dræbt, og hvor hans blod vædede jorden, spirede der hyacinter frem. Hyacinten er omtalt af Theofra­stos fra Lesbos allerede 300 år f.Kr., og romerne dyrkede den som parfume­plante, men derefter forsvandt hyacin­ten fra den europæiske kulturkreds indtil ca. 1560. Clusius (se denne arti­kel) dyrkede hyacinter i 1585, og i den botaniske have i Leiden registrerede man 1686 35 sorter, såvel blå, hvide og røde som enkle og fyldte. Hundrede år senere fandtes der et par tusind, deri­blandt også en gul; hyacinten var ble­vet et statussymbol for det bedre bor­gerskab. Det er dog forholdsvis få sorter, der handles i dag, måske et par hundrede, og af dem er der vel næppe 20, som er let tilgængelige for den almindelige haveejer. De er alle enkle, mens man for blot 100 år siden satte større pris på fyldte hyacinter. Hyacinten er en løgplante, og løget er stort og næsten kuglerundt. De inderste løgskæl er hvide og saftspændte, de yderste tynde, tørre og som regel rød­violette. På den yderste krans af løgka­gen sidder rødderne i en ring. De grønne blade er linjeformede, grund­stillede, og også de sidder i en ring omkring den bladløse blomsterstilk, der skyder op fra midten af løget. Blomsterne er klokkeformede, stærkt duftende og sidder i en klase for enden af stilken.

 

'L'Innocence' er en smuk elfenbenshvid hyacint.

 

Violetblå hyacinter lyser op i haven, 'Blue Fachet'.

 

Dyrkning i haven: Man kan udplante hyacintløg i haven fra august til okto­ber; de lægges så dybt, at de dækkes af 10 cm jord. De foretrækker en solrig  vokseplads og let, porøs muldjord, som helst skal være i god gødnings­stand. I vækstperioden, forår og for­sommer, må jorden helst ikke tørre ud. Hyacinter blomstrer i april-maj. De grønne blade må ikke fjernes lige efter afblomstringen; de skal have mu­lighed for at samle kraft til næste års blomstring. Først i juli kan man optage løgene, som afpudses og tørres, før de udplantes igen i ny jord. Nye, kraftige hyacintløg giver som regel en stor og tæt blomsterklase det første år; vil man bevare denne størrelse i nogle år, er det nødvendigt at passe løgene omhyg­geligt med vand og gødning og at optage dem en gang om året. Lader man dem stå i flere år på samme sted, vil blomstringen gå stærkt tilbage, og man får åbne klaser med færre blom­ster.

 

Et duftende hyacintbed med blå 'Delft's Blauw' og lyserøde 'Lady Derby'.

 

Drivning i hyacintglas (svibelglas): Der fyl­des akkurat så meget vand i glassene, at undersiden af løgene ikke bliver våde. Lø­gene »mørklægges med en papirshætte.

 

Drivning: Det nemmeste er at købe løg, der i forvejen er drevet så langt

frem, at man kan sætte dem direkte ind i stuen, men det er ikke det morsomste og giver sjældent det smukkeste resul­tat. Man kan drive hyacintløg på to måder, i jord eller på hyacintglas (svi­belglas). I begge tilfælde kan man begynde fra midt i december. Til glas skal man vælge de størst mulige løg, og man fylder så meget vand i glasset, at det lige netop ikke berører løgets un­derside, hvorefter man anbringer det i en mørk, og helst kølig, men frostfri kælder. Når rødderne fylder glasset, tager man det frem i stuetemperatur, men holder stadig toppen i mørke ved hjælp af et kræmmerhus af papir eller karton. Først når man tydeligt kan se blomsterstanden mellem bladene, fjer­nes kræmmerhuset.

Ved drivning i jord behøver man ikke at bruge de største løg; men til gengæld må det anbefales at sætte flere løg i samme potte. Det virker meget smuk­kere, men pas på ikke at blande farver­ne. Jorden skal være sand- eller grus­blandet muld, og lige omkring løgene må der gerne være rent grus eller sand. Bruger man flade potter eller skåle, bør en tredjedel af løget være over jordoverfladen; ellers kan man lægge det lige i jordskorpen. Der skal dog helst være rigelig plads til et kraftigt rodnet. Fremgangsmåden er i øvrigt som ved drivning på glas.

 

Udviklingen af en hyacint fra knop til udsprungen blomst.

 

Formering: Normalt danner hyacinter ret sjældent sideløg; men man kan »tvinge« dem til det ved efter optag­ningen i juli at snitte et kors i rodkagen eller ligefrem udhule den i midten. Derefter pakker man løgene enkeltvis i rent sand på friland; her forbliver de i 3-4 uger, hvorefter de skal ligge tørt og varmt (ca. 20°C) i hus, til de igen udplantes på friland i oktober. De vinterdækkes omhyggeligt, og man op­graver småløgene til afpudsning og tørring igen det følgende år i juli.

 

Sorter til havebrug:

Hvide sorter:

'Carnegie' har store, ren­hvide blomster og blomstrer sent. 'L'Innocence ' er elfenbenshvid og mid­deltidlig.

'White Pearl' en ny, hvid, middeltidlig sort.

 

Røde sorter:

'Pink Pearl" er dybrosa, middeltidlig; 'Anne-Maria' lysrosa, tidlig; 'Lady Derby' sart rosa, middel­tidlig; 'La Victoire klart rød, tidlig; 'Jan Bos' karminrød, men falmer hur­tigt; 'Tubergen's Scarlet', der ligele­des er lysende rød, falmer ikke så let.

Gule sorter: 'City of Haarlem² er gul og middeltidlig; 'Yellow Hammer' cre­megul, men danner aldrig store løg; 'Oranje Boven' er lyst laksorange og har altid små løg.

Blå sorter: 'Bismarck er himmelblå, tidlig; 'King of the Blues' mørkeblå, tidlig; 'Delfts Blauw' er livligt blå og sen; 'Ostara' livligt violetblå og mid­deltidlig. mens 'Perle Brillant' er him­melblå og middeltidlig. "Amethyst: og 'Lord Balf'our er begge violette og sene, men de falmer hurtigt i haven.

 

Sorter til drivning: 'L'Innocence ', 'Carnegie", 'White Pearl', 'Pink Pearl', 'Lady Derby', 'Jan Bos', 'La Victoire', 'Bismarck '. 'Delfts Blauw", 'Perle Brillant', 'Lord Balfour', 'Ostara ' , 'King of the Blues' og 'Yellow Hammer',

 

Se også artiklerne Blomsterløg, Driv­ning og Forårsløg.

Facebook
Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder
Opret din egen Havebog
Klik på den smiley du vil give denne side 
Brugernes vurdering 4,3 (14 stemmer)
Siden er blevet set 12.507 gange - Se og skriv kommentarer herunder.

Kommentarer og debat mellem læsere

Din e-mail bliver ikke vist på sitet.
307104-10-2011 11:32:34 inge merete gross
I skriver at man kan drive hyacinter fra midt i december. det er helt forkert. De fleste af os vil gerne have hyacinter til jul eller advent, og i de ca. 10 år jeg nu har drevet hyacinter på glas, har det aldrig varet under 2 måneder. Derimod kan man godt strække det over 3-4 månder ved at lade løgene med rødder og knop blive stående koldt. Så de skal i gang NU. 1. oktober!
Det vanskelige er at få de rigtige løg!

Vi benytter cookies til at gøre din oplevelse af sitet så god som mulig. Ved at fortsætte med at bruge sitet accepterer du cookies.
Afstemning
Hvor tit spiser du fisk til aftensmad?Effektiv reklame - klik her