Logo

Pachystachys / Guldtop - Pachystachys lutea

Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder
Tip en venFacebook

Pachystachys / Guldtop - Pachystachys lutea

Pachystachys er en ny potteplante, som først kom på markedet i 1970erne; guld top er foreslået som dens danske navn. Det botaniske navn betyder gul tyk-spyd, mens planten på engelsk kal­des Lollipop Plant = slikkepind. Den hører hjemme i Brasilien og Vestindi­en, hvor den bliver knap meterhøj. Ved stue kultur bliver den ca. 50 cm høj. Den har tilspidsede, bløde, rynkede blade. Der fremkommer mange ende­stillede, ca. 15 cm lange blomsterstan­de. De hvide blomster er omgivet af de gule højblade, for hvis skyld planten dyrkes; højbladene holder flere uger, mens blomsterne falder af efter få dages forløb.

 

Pleje: Pachystachys kræver en lys og luftig placering, dog beskyttet mod direkte sol om sommeren. Der vandes regelmæssigt med kuldslået vand, og i vækstperioden (februar-oktober) van­des regelmæssigt med en næringsopløs­ning. I vinterperioden gødes slet ikke, og der vandes meget lidt.

 

Formering: Pachystachys formeres ved 8-10 cm lange stiklinger i april-juni. Som stikkesubstrat bruges en let tørve­blanding ved 18-20°C. I rodslagnings­perioden dækkes stiklingerne med klar plastic, der holder på luftfugtigheden.

 

Pachystachys lutea, guldtop, skal have meget lys, men tåler ikke den skarpe sommersol.

 

Andre arter: Pachystachys coccinea er hjemmehørende i Sydamerika. Den har ellipseformede, rynkede blade med skarlagen blomster samlet i tætte, endestillede stande.

Opret din egen Havebog
Klik på den smiley du vil give denne side 
Brugernes vurdering 5,0 (1 stemmer)
Siden er blevet set 1.330 gange - Se og skriv kommentarer herunder.
• Night lightDe mørkegule, fyldte (mere end 25 kronblade), 8-10 cm store blomster dufter moderat og...
Afstemning
Hvilken blomst er kønnest i haven?Afstemning
Hvilken frugt er bedst i haven?Afstemning
Hvilke bær er bedst i haven?
Kommentarer og debat mellem læsere

Din e-mail bliver ikke vist på sitet.

Afstemning
Hvad har du i din have?Smæk insektet!