Logo

Sneglebælg - Medicago lupulina

Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder

Sneglebælg - Medicago lupulina

Slægten omfatter omkring 120 forskel­lige arter, hvoraf kun 3 er vildtvoksende i Danmark, alle urteagtige planter med trekoblede blade og gule eller violette blomster i korte, hovedforme­de klaser på oprette stilke. Disse blom­ster indeholder ret megen honning og er »eksplosive« som gyvels (Cytisus). Spændingen fremkaldes ved, at svul­mevæv på srøvdragerrørets underside presser mod bådens bund. Når et besø­gende insekt tynger blomstens vinger ned, går denne låsemekanisme op, så at støvdragerrøret og støvvejen smæk­ker op og automatisk overpudrer in­sektet med pollen. Frugten er en skrue­snoet eller seglformet bælg, der kan minde en del om et sneglehus; herfra har planten fået sit danske navn.

Humlesneglebælg (Medicago lupulina) er en spinkel, enårig plante med 10-30 cm lange, nedliggende stængler, der bærer trekoblede blade, hvis endeblad er tydeligt stilket og i spidsen har en tydelig, grøn tand. De små, gule blom­ster er samlet i tætte, ovale, langstilke­de hoveder og forveksles ofte med gulblomstrede kløver arter. Humle­sneglebælg har i de senere år fundet større og større anvendelse som fo­derplante i landbruget herhjemme. Den er vildtvoksende på tørre, græs­klædte bakkeskrænter og overdrev, men findes over det meste af landet som forvildet fra dyrkning på agerjor­derne. Sneglebælg er en typisk indika­torplante, idet den udelukkende vok­ser frem på kalkholdig jord. Vokser den dårligt, er det tegn på kalkmangel i jorden.

 

Andre arter: Lucerne (Medicago sati­va), se artiklen Lucerne.

Seglsneglebælg (Medicago sativa ssp. falcata) er en flerårig plante med en kraftig pælerod, underjordiske udløbe­re og nedliggende eller opstigende, 15- 50 cm høje stængler. Bladene har kile­formede småblade , der i spidsen er forsynet med en brod. Blomsterne er gule og samlet i en kort, halvskærmfor­met stand. Planten vokser vildt på udyrket, kalkholdig og sandet jord­bund ved vejkanter eller på tørre skrænter.

Facebook
Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder
Opret din egen Havebog
Klik på den smiley du vil give denne side 
Brugernes vurdering 3,3 (3 stemmer)
Siden er blevet set 1.606 gange - Se og skriv kommentarer herunder.

Kommentarer og debat mellem læsere

Din e-mail bliver ikke vist på sitet.

Vi benytter cookies til at gøre din oplevelse af sitet så god som mulig. Ved at fortsætte med at bruge sitet accepterer du cookies.
Afstemning
Hvad har du i din have?Effektiv reklame - klik her