Logo

Snepryd - Chionodoxa

Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder

Snepryd - Chionodoxa

Chionodoxa er sammensat af græsk chion = sne, og doxa = berømmelse, altså en plante, der er berømt for sin skønhed, når den dukker frem af sneen - snepryd. Chionodoxa kommer fra den del af Lilleasiens bjergegne, der er snedækket om vinteren; der er fire arter i slægten. Snepryd er en løgplan­te, som er nær beslægtet med skilla, men adskiller sig ved det korte, butte kronrør lige under de stjerneformet udbredte kronblade. Blomsterne sid­der i små, løse klaser. Løgene er små og dækket af en papirtynd, brunlig hinde. De grønne blade er ret brede og lidt rendeformede; de begynder at vis­ne bort straks efter afblomstringen.

 

Snepryd er en af vore tidligste løgplanter, der i reglen blomstrer allerede i marts.

 

Vækstkrav: Snepryd trives godt i en­hver ikke for stiv havejord og klarer sig i både sol og halvskygge, men foretrækker en lun og let jord. Man kan bruge den i stenbedet og græsplænen, i forgrunden af busketter og sammen med andre forårsløg. Den er en af vore tidligste løgplanter, som står i fuldt flor, endnu inden erantis og vintergæk har afblomstret. Den formerer sig vil­ligt på voksestedet ved frø og sideløg. og det er sjældent nødvendigt at om­plante den. Omplantning og lægning af nye løg sker bedst tidligt på efteråret, og løgene skal helst i jorden så hurtigt som muligt, da de dårligt tåler udtør­ring.

 

Snepryd egner sig godt sammen med andre forårsløg, her blandet med Scilla sibirica.

 

Arter:

Chionodoxa gigantea er den største art. Den bliver 20-25 cm høj, men bærer sjældent mere end 3-4 blomster på hver stængel. Blomsterne er ensfarvet blåviolette; undertiden har de en lille hvid plet i midten.

 

Chionodoxa luciliae er den almindelig­ste art. Den bliver 10-15 cm høj og bærer op til 10-12 blomster på hver stængel. Arten har lyseblå blomster med en tydelig hvid midte; men der findes sorter med hvide blomster, 'Al­ba', og lyserøde blomster, 'Rosea'. Desuden findes der en særlig rigtblom­strende sort, 'Pink Giant' med gam­melrosa blomster.

 

Chionodoxa sardensis bliver 10-15 cm høj og har dybt ensianblå blomster uden hvidt øje, men med hvide støv­dragere. Den er meget rigtblomstren­de og fremkommer noget senere end de øvrige arter.

 

Chionodoxa tmolusii bliver ca. 15 cm høj og får op til en halv snes blomster i klasen; de har hvide kronblade med blå violet spids og en mørkere stribe ned langs midten af hvert kronblad.

 

Hybrider: På grund af det nære slægt­skab er det lykkedes at krydse Chiono­doxa luciliae med Scilla bifolia; derved har man fået en plante, som man kalder Chionoscilla allenii. Den har længere løvblade end nogen af foræl­drene, og blomsterne sidder 6-8 sam­men i klaser på ca. 20 cm høje stæng­ler. De er dybblå uden hvide pletter og antager en dybviolet farve under af­blomstringen.

Facebook
Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder
Opret din egen Havebog
Klik på den smiley du vil give denne side 
Brugernes vurdering 4,8 (28 stemmer)
Siden er blevet set 12.358 gange - Se og skriv kommentarer herunder.

Kommentarer og debat mellem læsere

Din e-mail bliver ikke vist på sitet.
513317-04-2016 10:47:59 Oda Løgager Skou Andersen
Det er en skøn blomst, men jeg savner advarsel om, at den breder sig meget. Vil man begrænse den, så den f.eks. ikke sår sig inde midt i de stauder, der er ved at komme frem igen, skal man plukke dem, inden de taber farven, for derefter lægger den sin blomsterstængel langt ud fra sig på jorden, og det kan være svært at opdage de ret store, jordfarvede bolde med frø, som kommer. Opdages disse frøbolde, så fjern dem i tide og smid dem, hvor de gerne må komme til næste år.
209326-03-2015 08:22:42 Rie
Hej Hvilket farvestof er det som denne snepryd indeholder? Jeg er meget interesseret i molekyleformlen og navnet på farven :) Håber at I ser dette, da jeg skriver eksamensprojekt om denne plante.
209415-08-2011 15:43:57 lise møller
Har i mange år søgt navnet på denne skønne løgplante, der beriger mit forår umiddelbart efter krokus og anemoner :-)

Afstemning
Danmarks søer og åer er forurenede, gør Magnus Heunicke nok?


Foreslå nyt svar
Effektiv reklame - klik her