Logo

Strålekurv - Gerbera jamesonii

Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder

På dansk hedder den strålekurv, men navnet gerbera bruges mindst lige så hyppigt. Som regel findes strålekurv som afskæringsblomst, men den kan også dyrkes i polte, i stuen og på altanen eller ...

På dansk hedder den strålekurv, men navnet gerbera bruges nok mindst lige så hyppigt. Som regel findes strålekurv som afskæringsblomst, men den kan også dyrkes i polte, både i stuen og på altanen eller terrassen. Strålekurv kan blomstre hele sommeren, og blomsterfarverne - der er mange nuancer af rødt, orange, gult og hvidt - er alle klare og smukke.

Strålekurv findes mange steder på den sydlige halvkugle, og vokser, hvor vinteren er tør og sommeren våd. Strålekurv skal samtidig have en høj temperatur om foråret og sommeren, gerne 20-22°C, mens den fra november til februar helst skal stå ved 10-14°C. Gerbera (strålekurv) er meget lyskrævende og skal så vidt muligt have sol hele året. Et særligt problem er vandingen. Strålekurv tåler ikke at have vand stående omkring rodhalsen, der sidder lige i jordoverfladen, og derfor må man altid sørge for at plante den i en meget porøs og vandgennemtrængelig jord og helst også lægge et lag kalkfrit grus øverst omkring rodhalsen. Bruger man tørvemuld øverst, risikerer man let svampeangreb.

For at få gerbera i blomst efter vinterhvilen forøger man vandmængden og hæver temperaturen til 20-22°C. Samtidig kan man begynde at tilføre flydende gødning. Planterne blomstrer ca. 2 måneder senere. Man kan også sætte den ud i haven sidst i maj, men den kræver en lun og solrig vokseplads, og selvom den skal have meget vand, tåler den ikke kold regn, og jordoverfladen må ikke være konstant våd. Strålekurv er en kurvblomst, og det vil sige, at hver »blomst« i virkeligheden er en hel blomsterstand, sammensat af mange blomster. De yderste blomster, der er prægtigt farvede og sidder i en krans, er tungeformede, mens de inderste er rørformede. Blomsterne springer ud i kranse, begyndende udefra. Man må ikke plukke en gerbera, før man kan se tre rækker støvdragere, ellers holder den ikke.

Råd om pasning

Artikel billede Vand og gødning

Gerbera skal have meget vand forår og sommer, men må ikke være konstant fugtig omkring rodhalsen. Om vinteren vandes sparsomt. Brug altid tempereret vand. Man kan tilføre flydende gødning en gang om ugen fra april til august.

Artikel billede Lys og temperatur

Gerbera skal stå så lyst som muligt både sommer og vinter. Fra juni til september kan den stå udendørs på en lun, solrig plads. Om vinteren bør temperaturen være 10-14°C, fra marts hæves den til 20-22°C, hvis man vil have blomster i april-maj.

Artikel billede Jord og omplantning

Gerbera bør omplantes og deles hvert andet år. Man omplanter i en dyb potte og anvender en muldrig standardjord blandet rigel igt med sand. Efter omplantningen fjernes alle gulnede blade og en del af plantens ældste blade.

Den kraftige bladvækst hos gerbera fordamper meget vand, når temperaturen er høj. Om vinteren, når den står køligt, skal den kun vandes sparsomt.

 

Artikel billede

Den tyske botaniker, som i 1737 fandt strålekurv, gav planten navnet Gerbera til ære for en anden tysk botaniker, Gerber (død 1743). Strålekurv er en urteagtig plante med uldhårede blade, samlet i roset. Forskellige arter findes i Asien, Sydamerika, Afrika og Tasma­nien; de trives, hvor somrene er regn­fulde og vintrene tørre.

 

Artikel billede

Strålekurv er i de seneste år blevet en af de mest populære afskårne blomster.

 

Pleje: De senere år er stråle kurv ble­vet en af de almindeligste afskårne blomster i blomsterbutikkerne; det skyldes blomsternes smukke farver, enkle form og gode holdbarhed. Strå­lekurv dyrkes i væksthus, og planten kan blive 2-3 år gammel, før blomster­kvaliteten forringes.

Den stiller store krav til jordbunden og vandingen. Jorden skal være luftig og vel drænet, og det øverste jordlag skal tørre hurtigt efter vanding for at undgå sygdomme i plantens rodhals. Det bed­ste resultat opnås i en lerholdig sand­blanding, mens der spagnum­blandinger ofte er problemer med svampesygdomme, særlig i rodhalsen. Det er vigtigt, at vandstanden i jorden holdes konstant. Temperaturen i jor­den skal helst være 22-25°C, og om sommeren må lufttemperaturen helst ikke komme under 16°C, mens 13°C er minimumstemperaturen om vinteren. Strålekurv tåler sol og skal altid have så meget lys som muligt.

Hvis blomsterne skal have god hold­barhed, må de ikke plukkes, før den tredje række støvdragere er synlig. Blomsterstilken har en tendens til at blive skæv, hvilket kan undgås ved umiddelbart efter plukningen at lade blomsterhovedet hvile i et stativ, mens stilkene hænger lodret ned i vasevan­det, indtil stilken er stiv igen.

I sommerperioden kan strålekurv an­bringes udendørs, men kræver en sol­rig, varm placering og tør jordbund.

Planterne kan stilles ud fra slutningen af maj, hvorefter de blomstrer i juli. I begyndelsen af oktober fjernes en stor del af bladmassen, og planterne tages ind til overvintring. Det er ikke kulden om efteråret, men den store fugtighed, som indebærer en risiko for planterne.

 

Artikel billede

Hvis strålekurv skal have lang holdbarhed, må den ikke plukkes, før den tredje række støvdragere er synlig.

 

Formering: Strålekurv formeres sæd­vanligvis ved frø. Frøet angribes let af svampe, hvorfor et godt spiringsresultat kun opnås, når både frø og såjord er behandlet med et svampemiddel. Som såjord bruges en let spagnum­blanding. Når de små frøplanter har udviklet to blade, er de klar til prikling og efter yderligere 3-4 måneder klar til potning.

Oprindelig formeredes strålekurv ved deling af planterne; men det er for langsommelig en metode, idet den ik­ke resulterer i ret mange nye planter ad gangen. Deling af rodstænglen, så at hvert stykke har et par blade og nogle rødder, kan ligeledes anvendes. I de allerseneste år er man begyndt at formere strålekurv ved såkaldt vævskultur (meristemformning); det er især små stykker af blomsterbunden, der anvendes. Når de nye vævsstykker dyr­kes sterilt i et bestemt medie i reagens­glas, vil de hver især udvikle mange nye planter. Formeringsmetoden har betydning for erhvervsmæssig dyrk­ning af strålekurv.

Facebook
Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder
Opret din egen Havebog
Klik på den smiley du vil give denne side 
Brugernes vurdering 4,4 (33 stemmer)
Siden er blevet set 15.232 gange - Se og skriv kommentarer herunder.

Kommentarer og debat mellem læsere

Din e-mail bliver ikke vist på sitet.
87320-03-2012 20:13:03 carl justesen
min kone er meget glad for denne information

Afstemning
Hvor tit spiser du fisk til aftensmad?Effektiv reklame - klik her