Logo

Banks-fyr - Pinus banksiana

Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder

Banks-fyr - Pinus banksiana

Banks-fyr vokser vildt i Nordamerika og i Canada og er den fyrreart, der vokser nordligst af alle amerikanske fyr. Den vokser især på veldrænede, stenede områder. Nålene sidder 2 sam­men i knippet; de er uregelmæssigt udstående og lysegrønne. Grenene er let nedhængende og buede. Smågrene­ne er gulagtige til brunlige, og knop­perne er klæbrige af harpiks. Midt på årsskuddet kan dannes ekstra sidegre­ne i løbet af foråret, og her kan kogle­anlæg dannes på sidegrenene. Kogler­ne er svagt vredne; de bliver siddende på planten i adskillige år, og hos visse typer er de utilbøjelige til at åbne sig (kaldes i træets hjemland for »close­pine«). Denne ejendommelighed, der er karakteristisk for flere af de nord­amerikanske fyrrearter, er en effektiv måde at overleve på, hvor skovbrande ofte hærger store strækninger. Træerne går til, men i den stærke varme åbner koglerne sig, frøet kan slippe ud og vil herefter spire.

 

Vækstkrav: Planten er meget nøjsom og hårdfør og vokser bedst på surt reagerende bund, men fordrer veldræ­net jord, gerne sandet og stenet.

 

Formering: Frø. Spireprocenten er of­test meget lav, og spiringen varer op til

3 måneder. Forspiring under glas i årets første måneder kan være en fordel.

Anvendelse: Planten hører ikke til de mest anvendte Pinus-arter, men den brede, åbne krone kan være ganske dekorativ, når et enkelt træ anvendes fx i stenparti eller lignende.

--

Facebook
Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder
Opret din egen Havebog
Klik på den smiley du vil give denne side 
Brugernes vurdering 4,3 (4 stemmer)
Siden er blevet set 3.168 gange - Se og skriv kommentarer herunder.

Kommentarer og debat mellem læsere

Din e-mail bliver ikke vist på sitet.

Afstemning
Danmarks søer og åer er forurenede, gør Magnus Heunicke nok?


Foreslå nyt svar
Effektiv reklame - klik her