Logo

Torskemund, vedbendbladet torskemund - Cymbalaria muralis

Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder

Torskemund, vedbendbladet torskemund - Cymbalaria muralis

Torskemundens danske navn er måske ikke særligt flatterende. Det henty­der til, at oversiden på blomstens underlæbe er forsynet med en pukkel eller maske, som lukker op mod overlæben. Ved at trykke på blomstens sider, kan man få blomsten til at gabe.

 

 Artikel billede 

Den lille vedbendbladede torskemund er en skønhedsåbenbaring, som gør planten fortjent til at flyttes fra gruppen af ukrudtsplanter til prydplanter. Det er en sirlig lille plante med næsten trådformede, krybende stængler. Bladpladen er nyreformet og kortere end den ret lange bladstilk. Kronen er violet med gul gane. Den blomstrer uafbrudt fra juni til september, men uden for blomstringstiden er planten også meget dekorativ med de rødlige, krybende stængler og de sirlige, mørkegrønne blade.

Planten træffes ofte i stengærder, og i haven kan den anvendes som fuge-

plante, netop i stengærder og støttemure. Den formerer sig villigt ved frø. Man kan selv høste frøet, stoppe et enkelt frø ind i en klump fugtig jord el­ler ler og lægge jordklumpen med frøet i en revne mellem et par sten. Her vil frøet hurtigt spire og blive rodfast. Derimod er det vanskeligt at omplan­te planten, hvis skøre rødder hurtigt tørrer ud. Selvom planten breder sig hurtigt på stenpartier og støttemure, vil den sjældent tage overhånd.

 

Artikel billede

 

Artikel billede

--

 

Facebook
Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder
Opret din egen Havebog
Klik på den smiley du vil give denne side 
Brugernes vurdering 5,0 (16 stemmer)
Siden er blevet set 4.952 gange - Se og skriv kommentarer herunder.

Kommentarer og debat mellem læsere

Din e-mail bliver ikke vist på sitet.
328605-06-2012 21:14:59 susanne nielsen
rigtig god beskrivelse, kunne tænke mig et mere tydeligt billed af selve blomsten.

Afstemning
Skal Roskildefestivalen være politik eller musik? I år vil de fejre solidaritet med Palæstina. Er det foreneligt med musik?Foreslå nyt svar
Effektiv reklame - klik her