Logo

Broccoli - Brassica oleracea convar. botrytis

Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder

Broccoli - Brassica oleracea convar. botrytis

Broccoli kaldes også for aspargeskål, da de hvidlige, sprøde blomsterstilke kan minde om aspargesstilke, og de tilberedes undertiden som disse. Den­ne køkkenurt dyrkes meget i Sydeuro­pa. Her i landet finder man den mest i privathaver , og den er betydelig van­skeligere at dyrke end blomkål, hvor­for mange opgiver denne kultur efter et år eller to. Planten udvikles lang­somt og tager plads op i haven, men der kan til gengæld høstes mere end en afgrøde af samme plante. Ligesom blomkål ender den ret korte stængel i en blomsterstand. Denne har løst op­byggede, langstrakte hoveder, hvis blomsterknopper udvikles fuldstændig. Straks inden blomstringen, medens knopperne endnu er faste og små, høstes hovedet. Nye sideskud, der gan­ske vist danner mindre, men lige så velsmagende hoveder, vil derefter ud­vikles, og man kan på denne måde høste broccoli fra slutningen af juli til ind i september.

 

Broccoli er en yderst velsmagende grønsag.

 

Vækstkrav: Broccoli fordrer en velgø­det, varm jord på et solrigt, lunt sted i haven. Frøene sås i april på frøbed, og småplanterne udplantes, når de er ca. store. Planteafstand 50x60 cm. Hold jorden fugtig, indtil planterne igen er begyndt at vokse.

 

Høst: De midterste blomsterhoveder høstes først. Herefter gives der en håndfuld standardgødning rundt om hver plante, der så i løbet af et par uger vil kvittere med sideskud, som ender i mindre, men lige så velsmagende blomsterhoveder, der skæres af med ca. lang stilk.

 

Sort: 'Greenia' har mørkegrønne til grønviolette hoveder og udvikler i var­me somre flere sideskud.

 

Skadedyr: Kålsommerfuglelarver (Pie­ris brassicae og Pieris rapae) er de oftest forekommende skadedyr. Med undtagelse af den tidlige blomkål er planterne næsten altid udsat for angreb af kålsommerfuglelarver, »kålorme«, der æder grådigt af bladene og efterla­der sorte, fedtede ekskrementer på resten. Der bør især straks efter ud­plantningen holdes øje med angreb. Kålsommerfuglene lægger deres æg på undersiden af bladene, og i dette stadi­um kan æghobene klemmes itu eller simpelthen gnides af.

 

Broccoli-kalender:

April: Sås på frilandsbed

Maj: Kimplanterne udtyndes

Juni: De høje planter udplantes på blivestedet

Juli: Høst midterste blomster­hoved. før det springer ud

August: Rigelig vand og gødning

September: Høst af blomster­hoveder på sideskuddene.

--

Facebook
Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder
Opret din egen Havebog
Klik på den smiley du vil give denne side 
Brugernes vurdering 4,8 (5 stemmer)
Siden er blevet set 4.147 gange - Se og skriv kommentarer herunder.

Kommentarer og debat mellem læsere

Din e-mail bliver ikke vist på sitet.

Vi benytter cookies til at gøre din oplevelse af sitet så god som mulig. Ved at fortsætte med at bruge sitet accepterer du cookies.
Afstemning
Hvilken type brændstof bruger din bil?Effektiv reklame - klik her