Logo

Hindbær - Rubus idaeus

Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder

Hindbær - Rubus idaeus

Hindbær (Rebus idaeus) er vildtvoksende i næsten hele Europa, i Asiens tempererede egne og i Nordamerika. Planten er almindelig i danske skove, og fra slutningen af middelalderen blev den dyrket i haverne.

 

Hindbærret består af mange små saftige stenfrugter, der som et hele løsnes fra den tapformede frugtbund.

 

Det er en halvurt eller halvbusk med ret overfladisk rodsystem og mere eller mindre vandretliggende, underjordi­ske udløbere, hvorfra skud hvert år udvikles. Skuddene lever kun i 2 år. Det første år er de golde og har femfingrede blade; det følgende år er bladene trefingrede, og de hvide blom­ster og røde frugter udvikles, hvorefter skuddet dør bort. Hindbærfrugten er sammensat af mange saftige småfrugter, der ved modenhed løsnes fra den tapformede frugtbund. Frugten kaldes i botanisk sprogbrug for en f1erfolds­frugt og består af talrige små stenfrug­ter, der er vokset sammen til et hele. Dyrkede hindbær er langt større og planterne mere yderige end de vilde hindbær. Til gengæld er det gået ud over smag og aroma.

 

Vækstkrav: Planten udvikles bedst i en muldrig, ikke for tør, sandblandet jord på et varmt sted. Jorden bør være let sur med pH ca. 6,5. Trives i let skygge.

 

Pleje: Formeres ved rodskud, der af­skæres og plantes i oktober-november i rækker med 's afstand og med 45-'s afstand mellem planterne i rækken. Plant ikke for dybt; rødderne bør højst dækkes af jord.

Om foråret trækkes en kraftig tråd på hver side af planterne i rækken. Trå­den fastgøres til pæle, der slås i jorden for enden af rækkerne, og de kraftige skud bindes fast til tråden. Rengøring foretages ved lugning for ikke at be­skadige rødderne, der ligger lige under jordoverfladen. Straks efter høst skæ­res de skud, der samme år har båret frugt, bort ved jordoverfladen. De nye skud, der i løbet af sommeren er vokset frem, overvintrer og bærer frugt følgende år. Svage skud fjernes helt.

I februar-marts det følgende år gives et tilskud på kaliumsulfat pr. m².

Frugterne plukkes, så snart de er mod­ne. Undgå at plukke dem, når de er våde, da de let mugner.

 

Hindbær opbindes til vandret udspændt ståltråd mellem solide, trykimprægnerede stolper.

 

Hindbær (Rubus idaeus) har 3-fingrede blade på de blomstrende skud. Bladundersiden er hvidlig.

 

Sorter: 'Malling Jewel' er et godt spise­bær , velegnet til frysning. 'Preussen' er en ældre sort, der stadig er værd at dyrke. Den er især fin som dessertbær og er velsmagende og sød. 'Veten' er en nyere sort med store, veludviklede frugter. Smagen kunne godt være bed­re, men frugten er velegnet til dybfrys­ning og syltetøj, og planterne er robu­ste og yderige.

 

"Orm« i hindbær er larven af hindbærbillen.

 

Sygdomme: Stængelsyge (Didynella applanata) angriber planterne i juli­september og viser sig først ved mørke, rødbrune pletter. Sygdommen er van­skelig at bekæmpe, og det er vigtigt at skære de angrebne stængler bort helt nede ved jordoverfladen. Der holdes åbent og lyst i rækkerne og sprøjtes med Benlate tidligt på sommeren.

Se også artiklerne Biller, Snudebiller og Sommerfugle.

Facebook
Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder
Opret din egen Havebog
Klik på den smiley du vil give denne side 
Brugernes vurdering 4,4 (13 stemmer)
Siden er blevet set 9.465 gange - Se og skriv kommentarer herunder.

Kommentarer og debat mellem læsere

Din e-mail bliver ikke vist på sitet.

Vi benytter cookies til at gøre din oplevelse af sitet så god som mulig. Ved at fortsætte med at bruge sitet accepterer du cookies.
Afstemning
Hvilken type brændstof bruger din bil?Effektiv reklame - klik her