Logo

Løg spiselige - Allium

Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder
Tip en venFacebook

Løg spiselige - Allium

De spiselige løg hører ligesom mange af de løgarter, der dyrkes som pryd­planter, til slægten Allium. De er of­test flerårige urter med kappe klædt løg eller løgstamme; enkelte er toårige. Typisk for dem alle er den skarpe lugt, der findes i alle dele af planten.

 

Arter: Etageløg (Allium cepa var. vivi­parum) udvikler både overjordiske og underjordiske løg. viviparum betyder levendefødende og hentyder til de mange løg, der udvikles i blomster­standen i stedet for blomster. Løgene har en ret skarp smag og egner sig ikke til at spise rå, men er anvendelige i pickles. Planten er hårdfør og kan vokse på samme sted i flere år.

 

Løgene tørres på jorden 1-2 uger efter optagningen.

 

Kepaløg (Allium cepa) har røde, hvide eller gule løg. Kepaløg kaldes under­tiden zittauerløg efter en af sorterne. Det er en gammel kulturplante, der er vildtvoksende i Midt- og Vestasien. Den blev allerede i oldtiden dyrket som læge- og køkkenurt og er i dag den mest almindeligt dyrkede og anvendte løgart, hvortil der hører en lang række gode sorter. Kepaløg trives bedst i en muldrig sandjord med højt næringsind­hold. Løgene kan dyrkes enten efter frøudsæd eller efter lægning af små, behandlede moderløg, der især i korte, kølige somre giver en bedre høst, da udviklingen er kortere end ved frøud­sæd. Frøet sås omkring den 20. april på blivestedet eller i kasser i hus, hvoref­ter småplanterne udplantes med 5 x 35 cm's afstand. Ønsker man at anvende småløg, købes disse i størrelserne 10- 15 mm eller 15-22 mm og lægges i april med 8-10x35 cm's afstand. Så snart toppen i august-september begynder at falde om, trækkes løgene op, lægges til tørring på jorden og samles i luftige kasser efter 1-2 uger. Efter yderligere tørring opbevares løgene ved lav, men frostfri temperatur på et tørt sted.

Der er i de senere år kommet en række nye sorter på markedet. Sorter af de

følgende typer dyrkes dog stadig mest: 'Brunswiger', fladrund og mørkerød; 'Konigin', rund, hvid. De små løg anvendes som sylteløg: 'Rijnsburger', fladrund, gullig; 'Stuttgarter Riesen' , fladrund, gullig; 'Zittauer', fladrund, gullig. 'White Lisbon' dyrkes til forårs­brug, hvor toppen og det hvidlige skaft anvendes, inden det egentlige løg er udviklet.

 

Perleløg (Allium ampeloprasum) er vildtvoksende i landene omkring Mid­delhavet. Planten bliver indtil 90 cm høj med et aflangt til kugleformet løg og mange små sideløg. Blomsterstan­den er næsten kugleformet med mange blomster. Perleløg dyrkes og anvendes ikke længere så meget, idet de små, hvide kepaløgsorter har erstattet dem.

 

Pibeløg (Allium fistulosum) kaldes og­så snitløg. Det er vildtvoksende i Sibi­rien og bliver indtil 1 m højt med vintergrønne blade og en rørformet oppustet, hul stængel med kugleformet blomsterstand. De friske blade, der udvikles tidligt om foråret, er velsma­gende og er på denne tid en god erstatning for andre, endnu ikke ud­viklede løgarter. Selve løget udvikles kun svagt og spises ikke.

 

Se også artiklerne Hvidløg, Purløg, Skalotteløg; prydløg til haven er om­talt i artiklerne Blomsterløg, Prydløg og Løgvækster samt i specialartikler under planternes danske navne.

Opret din egen Havebog
Klik på den smiley du vil give denne side 
Brugernes vurdering 4,4 (7 stemmer)
Siden er blevet set 4.300 gange - Se og skriv kommentarer herunder.
Afstemning
Hvilken blomst er kønnest i haven?Afstemning
Hvilken frugt er bedst i haven?Afstemning
Hvilke bær er bedst i haven?
Kommentarer og debat mellem læsere

Din e-mail bliver ikke vist på sitet.

Afstemning
Hvad har du i din have?Fortæl dine venner om os