Logo

Mynte - Mentha

Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder

Mynte - Mentha

Ifølge den græske mytologi blev nym­fen Minthe forvandlet til en mynte­plante, da guden Pluto forelskede sig i hende. Planten har været kendt og anvendt siden oldtiden p.gr. af den stærkt krydrede duft. Flere arter og krydsninger er vildtvoksende i Dan­mark. Planterne er flerårige, urteagti­ge, oftest med en opret vækst. Blom­sterne er samlet i tætte eller adskilte kranse, og den enkelte blomst er næ­sten regelmæssig, oftest firtallig med fire lige lange støvdragere.

 

Pebermynte (Mentha piperita) indeholder en aromatisk olie, der bl.a. anvendes i sukkervareindustrien.

 

Agermynte (Mentha arvensis) vokser på fugtige, vandlidende marker og ved søer.

 

Vækstkrav og pleje: Planterne udvik­les bedst i en velgødet, ikke for tør jord og trives i halvskygge. Ved frøfor­mering sås frøet i potter eller direkte på blivestedet. Frøet er meget fint og dækkes ikke med jord, men trykkes let. Efter fremspiring udtyndes til ca. 30 cm's afstand. Til opbevaring høstes blade og skudspidser ved begyndende blomstring, hvor indholdet af aromati­ske stoffer er størst.

Pebermynteolie anvendes i madlavnin­gen og i medicin. Både krusemynte- og pebermynteblade anvendes til te, og især i England anvendes krusemynte i sauce og sammen med æbler til gele.

 

Arter:

Agermynte (Mentha arvensis) er vildtvoksende på fugtige marker og enge og ved søbredder. Den er 10-30 cm høj med en svag, ofte liggende stængel. Blomsterne har et klokkefor­met bæger og lilla kroner.

 

Grøn mynte (Mentha spicata) dyrkes af og til som krydderurt. Den er oftest brunligt anløben på stængler og blade, og den bliver 50-70 cm høj. En varietet er den ofte dyrkede krusemynte. Se nedenfor.

 

Krusemynte (Mentha spicata var. cri­spa) har ustilkede, friskgrønne. kruset­rynkede blade og små uanselige rødlil­la blomster i en slank, spids dusk. Planten bliver ca. 50 cm høj og er meget stærkt aromatisk duftende. Den er nem at dyrke og formeres ved deling.

 

Pebermynte (Mentha piperita) er en hybrid mellem agermynte og grøn mynte. De ustilkede, elliptiske blade indeholder en meget aromatisk olie og anvendes til udvinding af pebermynte­olie. Blomsterne er hvidlige eller blå­violette og samlet i toppe. Planten bliver 50-80 cm høj og formeres ved sideskud.

 

Rundbladet mynte (Mentha suaueo­lens) har rundagtige eller hjerteforme­de, hviduldne blade og lilla eller hvide blomster i august-september. En varietet af denne, Mentha rotundifolia 'Va­riegata', har hvidbrogede, siddende løvblade.

 

Vandmynte (Mentha aquatica) er al­mindelig i rørsump ved søer og vand­løb. Den er 25-70 cm høj med bleglilla blomsterkranse i spidsen af stængler­ne.

 

Se også artiklen Kryddermynte.

Facebook
Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder
Opret din egen Havebog
Klik på den smiley du vil give denne side 
Brugernes vurdering 4,3 (4 stemmer)
Siden er blevet set 4.283 gange - Se og skriv kommentarer herunder.

Kommentarer og debat mellem læsere

Din e-mail bliver ikke vist på sitet.

Vi benytter cookies til at gøre din oplevelse af sitet så god som mulig. Ved at fortsætte med at bruge sitet accepterer du cookies.
Afstemning
Hvilken type brændstof bruger din bil?Effektiv reklame - klik her