Logo

Skovjordbær - Fragaria vesca

Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder

Skovjordbær - Fragaria vesca

I Danmark er skovjordbær en alminde­lig plante i lysninger i skove, krat og på overdrev. Det er en lille, sirlig plante med en 10-15 cm høj bladroset og lange udløbere. De trefingrede blade har elliptiske, savtakkede småblade med blågrøn overside og bleggrøn un­derside. Blomsterne er samlet i en fåblomstret halvskærm. Frugten er rød, saftig og meget aromatisk. I gamle dage indgik de forskellige dele af plan­ten i flere slags lægemidler, bl.a. mod gulsot, leverbetændelse og gigt. Brændevin, tilsat jordbærblade, blev brugt mod paradentitis og dårlig ånde. Bær­rene har et stort indhold af B- og C­-vitaminer samt af jernsalte. Mange mennesker er allergiske over for jord­bær og får nældefeber af at spise dem.

 

Skovjordbær (Fragaria vesca) danner tætte bestande i lysåbne skove og krat. Frugten er meget aromatisk.

 

Vækstkrav: Skovjordbær trives bedst på en let jord i fuld sol. I tørre og varme somre kan toppen visne ned, uden at planten dør af den grund.

 

Pleje: Skovjordbær kan »dyrkes« i naturhaver, i solrige blomsterenge el­ler som en smuk og festlig bundplante i forgrunden af et busket i en almindelig have. Hvis forholdene tiltaler den, bre­der den sig let ved hjælp af de lange udløbere, og den kræver ingen særlig pleje.

 

Varieteter: Månedsjordbær eller im­merbær (Fragaria vesca var. semperflo­rens) er en skattet haveplante, af hvil­ken man kan høste modne frugter hele sommeren. Se nærmere i artiklen Jord­bær.

 

Andre arter: Bakkejordbær (Fragaria viridis) er vildtvoksende i Danmark, men dog temmelig sjælden. Den ligner skovjordbær, men bladene er sølvskin­nende på undersiden. Det grønne bæ­ger er noget vanskeligt at skille fra den modne frugt, der er kraftigt mør­kerød.

Facebook
Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder
Opret din egen Havebog
Klik på den smiley du vil give denne side 
Brugernes vurdering 4,2 (13 stemmer)
Siden er blevet set 5.829 gange - Se og skriv kommentarer herunder.

Kommentarer og debat mellem læsere

Din e-mail bliver ikke vist på sitet.

Vi benytter cookies til at gøre din oplevelse af sitet så god som mulig. Ved at fortsætte med at bruge sitet accepterer du cookies.
Afstemning
Hvilken type brændstof bruger din bil?Effektiv reklame - klik her