Logo

Spansk peber - Paprika - Capsicum annuum

Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder

Spansk peber - Paprika - Capsicum annuum

Spansk peber eller paprika (Capsicum annuum) kom til Europa fra Sydameri­ka i det 16. årh. Det er en meget gammel kulturplante, der længe før Columbus' tid blev dyrket og anvendt som køkken- og krydderurt af indianerne. I Europa og især i Ungarn kom man hurtigt til at sætte pris på frugter­ne, der mest blev forhandlet tørret og malet. I Danmark lærte folk først i det 20. årh. at bruge de friske frugter i husholdningen.

 

Modne frugter af spansk peber (Capsicum annuum).

 

Spansk peber er en enårig urt med opret vækst og ret svag forgrening. I væksthus kan planten blive op til 100 cm høj, mens den på friland kun bliver 30-50 cm. Bladene er glatte, elliptiske, og de hjulformede blomster, der oftest

er hvidlige, sidder enlige eller få sam­men. Frugten er et ret tørt, luftfyldt bær af forskellig form og størrelse; farven er gul, hvidlig, rød, violet eller sortagtig. Her i landet anvendes mest de grønne, umodne frugter, der er mindre søde end de modne og har en let bitter smag.

 

Vækstkrav: Planten ynder sol, varme og fugtighed. Jorden bør være humus­rig, og klorholdige gødninger skal und­gås. I Danmark lykkes dyrkningen især i koldt væksthus om sommeren; men planterne kan dog også med held dyr­kes på et lunt sted i haven under solfangere.

 

Pleje: Frøet sås i marts-april i potter i hus ved 16-20°C. Småplanterne om­plantes eventuelt i større potter, inden de afhærdes for udplantning midt i maj; plante afstand 30x50 cm. Når højden er ca. 15 cm, knibes toppen af, og når væksten for alvor begynder, bindes planterne op til en stok. For at undgå angreb af rødt spind overbruses planterne daglig med rent vand; de vandes en gang om ugen med gød­ningsvand.

 

Sorter: 'Goldstar' , 'Pedro' og 'Peka­na'.

Se også artiklerne Cayennepeber og Prydpeber.

Facebook
Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder
Opret din egen Havebog
Klik på den smiley du vil give denne side 
Brugernes vurdering 4,3 (12 stemmer)
Siden er blevet set 6.721 gange - Se og skriv kommentarer herunder.

Kommentarer og debat mellem læsere

Din e-mail bliver ikke vist på sitet.
143631-10-2010 22:35:50 Ole Bryhl
Hvor kan man købe frø af sorten Pekana?

Vi benytter cookies til at gøre din oplevelse af sitet så god som mulig. Ved at fortsætte med at bruge sitet accepterer du cookies.
Afstemning
Hvor tit spiser du fisk til aftensmad?Effektiv reklame - klik her