Logo

Blåbær - Vaccinium

Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder
Tip en venFacebook

Blåbær - Vaccinium

Den vildtvoksende blåbærplante er en løvfældende dværgbusk med kantede, grønne grene og små lysegrønne, ægformede blade, som den taber om efteråret.

Planten vokser på sur bund på hede, i skov og krat og breder sig ved under­jordiske udløbere. Bærrene er næsten kuglerunde med et lille ar øverst efter det oversædige bloster. De er C-vita­minrige og meget velsmagende både i frisk tilstand og tillavet som marmela­de. De blev især tidligere anvendt i stor udstrækning mod skørbug eller som et mildt stoppende middel, især til børn.

 

Den vildtvoksende blåbær (Vaccinium myrtillus) har grønne, kantede grene. 

 

De amerikanske blåbær (Vaccinium corymbosum) dyrkes en del i haver som prydbuske og nyttebuske. De fleste sorter har mindst dobbelt så store frugter som den vildtvoksende, men smagen er mere vandet og kan i styrke sammenlignes med forskellen mellem det vilde og det dyrkede hindbær.

Planten bliver indtil 2 m høj og er især meget smuk i blomstringstiden i juni.

 

Vækstkrav: Planten er ikke ømfindtlig over for kulde, men kræver gode læfor­hold og fuld sol. Jorden skal være sur og iblandet rigelig tørvestrøelse. Plan­ten kræver en jævnt god fugtighed, men kan ikke vokse i våd mosejord. Vanding bør helst ske med kalkfrit vand.

 

Formering: I begyndelsen af juli må­ned skæres de urteagtige stiklinger, der stikkes i sur jord eller i tørvestrøelse. Stiklingerne stikkes i kasser og stilles under tågeformering, hvor de efter ca. l måned har udviklet rødder. I midten af august pottes de og stilles til over­vintring på et frostfrit sted. Det følgen­de eller bedre næstfølgende år udplan­tes de på blivestedet.

Planten kan også formeres ved træagti­ge stiklinger, der skæres i november og stikkes i bænk med lidt undervarme. Overvintres frostfrit.

 

Sorter: De amerikanske sorter er ikke så velegnede til det danske klima. De tåler ganske vist kulden om vinteren, men somrene er i reglen for korte og

for kølige. En del tyske sorter har imidlertid vist sig at passe bedre i vort klima, men de er svære at få fat i, da de fleste planteskoler kun forhandler de amerikanske sorter.

Amerikanske sorter: 'Ramcocas' har ret små frugter, hvorfor busken bør be­skæres og frugterne tyndes ud. 'June' har tidligt modne frugter. 'Weymouth' har ret store frugter, hvis smag er noget vandet.

Tyske sorter: 'Blauweiss Record' samt 'Herrnia' I og II er gode, sunde sorter.

 

Sygdomme: Blåbærbuskene angribes ofte af gråskimmel, der bevirker, at grene og skudspidser visner. De tyske sorter har vist sig at være mere mod­standsdygtige over for angrebene.

 

Plant amerikanske blåbær som bundplanter under de store Rhododendron. De trives i samme, surtreagerende jord.

Opret din egen Havebog
Klik på den smiley du vil give denne side 
Brugernes vurdering 4,9 (28 stemmer)
Siden er blevet set 11.680 gange - Se og skriv kommentarer herunder.
• Beskæring - Brombær og hybridbærBrombær sætter bedst frugt på et år gamle skud, så årlig beskæring af gamle skud sikrer...
Afstemning
Hvilken blomst er kønnest i haven?Afstemning
Hvilken frugt er bedst i haven?Afstemning
Hvilke bær er bedst i haven?
Kommentarer og debat mellem læsere

Din e-mail bliver ikke vist på sitet.
126706-10-2013 15:20:16 Ado Rasmussen
I den grønlandske natur har vi mosebøllen - vaccinium uliginusum - som er familie til den heromtalte. Da vi var børn, samlede vi bærrene bl.a. i en flaske, hvorefter pressede vi dem med en tynd pind igennem flaskehalsen. Således fik vi en dejlig saft ude i naturen. - Danskerne i Grønland kalder den for "blåbær,"hvilket ikke er helt rigtig. Der findes også mosebølle i Danmark hist og pist.
126817-09-2012 17:12:38 Stig Poulsen
Vores blåbærbuske bliver ofte meget lyse i bladende, for til sidst at visne helt. Vi vander godt, og giver naturgødning. Hvad kan årsagen være?

Afstemning
Hvad har du i din have?Fortæl dine venner om os

Smæk insektet!