Logo

Blåbær - Vaccinium

Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder

Blåbær - Vaccinium

Den vildtvoksende blåbærplante er en løvfældende dværgbusk med kantede, grønne grene og små lysegrønne, ægformede blade, som den taber om efteråret.

Planten vokser på sur bund på hede, i skov og krat og breder sig ved under­jordiske udløbere. Bærrene er næsten kuglerunde med et lille ar øverst efter det oversædige bloster. De er C-vita­minrige og meget velsmagende både i frisk tilstand og tillavet som marmela­de. De blev især tidligere anvendt i stor udstrækning mod skørbug eller som et mildt stoppende middel, især til børn.

 

Den vildtvoksende blåbær (Vaccinium myrtillus) har grønne, kantede grene. 

 

De amerikanske blåbær (Vaccinium corymbosum) dyrkes en del i haver som prydbuske og nyttebuske. De fleste sorter har mindst dobbelt så store frugter som den vildtvoksende, men smagen er mere vandet og kan i styrke sammenlignes med forskellen mellem det vilde og det dyrkede hindbær.

Planten bliver indtil 2 m høj og er især meget smuk i blomstringstiden i juni.

 

Vækstkrav: Planten er ikke ømfindtlig over for kulde, men kræver gode læfor­hold og fuld sol. Jorden skal være sur og iblandet rigelig tørvestrøelse. Plan­ten kræver en jævnt god fugtighed, men kan ikke vokse i våd mosejord. Vanding bør helst ske med kalkfrit vand.

 

Formering: I begyndelsen af juli må­ned skæres de urteagtige stiklinger, der stikkes i sur jord eller i tørvestrøelse. Stiklingerne stikkes i kasser og stilles under tågeformering, hvor de efter ca. l måned har udviklet rødder. I midten af august pottes de og stilles til over­vintring på et frostfrit sted. Det følgen­de eller bedre næstfølgende år udplan­tes de på blivestedet.

Planten kan også formeres ved træagti­ge stiklinger, der skæres i november og stikkes i bænk med lidt undervarme. Overvintres frostfrit.

 

Sorter: De amerikanske sorter er ikke så velegnede til det danske klima. De tåler ganske vist kulden om vinteren, men somrene er i reglen for korte og

for kølige. En del tyske sorter har imidlertid vist sig at passe bedre i vort klima, men de er svære at få fat i, da de fleste planteskoler kun forhandler de amerikanske sorter.

Amerikanske sorter: 'Ramcocas' har ret små frugter, hvorfor busken bør be­skæres og frugterne tyndes ud. 'June' har tidligt modne frugter. 'Weymouth' har ret store frugter, hvis smag er noget vandet.

Tyske sorter: 'Blauweiss Record' samt 'Herrnia' I og II er gode, sunde sorter.

 

Sygdomme: Blåbærbuskene angribes ofte af gråskimmel, der bevirker, at grene og skudspidser visner. De tyske sorter har vist sig at være mere mod­standsdygtige over for angrebene.

 

Plant amerikanske blåbær som bundplanter under de store Rhododendron. De trives i samme, surtreagerende jord.

Facebook
Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder
Opret din egen Havebog
Klik på den smiley du vil give denne side 
Brugernes vurdering 4,7 (31 stemmer)
Siden er blevet set 17.303 gange - Se og skriv kommentarer herunder.

Kommentarer og debat mellem læsere

Din e-mail bliver ikke vist på sitet.
126706-10-2013 15:20:16 Ado Rasmussen
I den grønlandske natur har vi mosebøllen - vaccinium uliginusum - som er familie til den heromtalte. Da vi var børn, samlede vi bærrene bl.a. i en flaske, hvorefter pressede vi dem med en tynd pind igennem flaskehalsen. Således fik vi en dejlig saft ude i naturen. - Danskerne i Grønland kalder den for "blåbær,"hvilket ikke er helt rigtig. Der findes også mosebølle i Danmark hist og pist.
126817-09-2012 17:12:38 Stig Poulsen
Vores blåbærbuske bliver ofte meget lyse i bladende, for til sidst at visne helt. Vi vander godt, og giver naturgødning. Hvad kan årsagen være?

Afstemning
Hvilken stærk øl smager bedst?Foreslå nyt svar
Effektiv reklame - klik her