Logo

Jordbær - find din favorit

Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder

Jordbær - find din favorit 

Find dit favoritbær her blandt de klassiske, de nye, de hjemmedyrkede, de købte, de syrlige, de søde, de store og de små. Vi begynder med de tidlige i maj og slutter med de sene i august.


Jordbær - find din favorit 

Flair

En ny, meget tidlig sort. Den modner fra første halvdel af juni ca. 5 dage før Honeoye. Bærrene har en god, velafbalanceret smag og er et sødere alternativ til Honeoye. Bærrene er middel til store i en skinnende orangerød farve. Kødet er ret fast. Flair trives bedst på lerjord, men sorten er så ny, at der kun er få erfaringer med den.


Jordbær - find din favorit 

Daryoal

Modner fra første halvdel af juni. Den har søde og let aromatiske bær med en god smag. Bærrene er kegleformede, skinnende røde til mørkerøde og store. De mørke bær giver en fin farve til syltetøj og saft. Bærrene er ikke så faste og dyrkes i mindre omfang, fordi det betyder meget for jordbæravlerne, at bærret er fast nok til transport. Daroyal giver mange bær og anbefales til økologisk dyrkning på grund af robustheden i dyrkningen og den gode smag


Jordbær - find din favorit 

Zefyr

Dansk sort fra 1952, der modner tidligt. Bærrene er ret aromatiske, søde og alligevel med en god syre. Bærrene er stærkt røde, middel til store, runde eller flade. Kødet er ret blødt og ikke helt gennemfarvet. Zefyr er meget frugtbar, vinterhårdfør og får ikke meget gråskimmel, så den findes endnu i den del haver. Sorten har været en populær tidlig sort i jordbærerhvervet, men den er meget modtagelig for meldug, så i jordbærmarkerne er den afløst af mere robuste sorter.

Tidlig; lavt udbytte.


Jordbær - find din favorit

Honeoye

Modner fra midten af juni og er ofte den første sort, der ses i butikkerne. Bærrene er store, skinnende og mørkerøde. De holder en god bærstørrelse gennem hele sæsonen, der er lang: 3-4 uger. Smagen af Honeoye er meget omdiskuteret. Bliver de plukket før de er fuldmodne, eller hvis vejret er gråt og koldt, er de meget syrlige. Masser af sol giver til gengæld søde bær. Honeoye er god til marmelade og syltetøj på grund af det høje syreindhold. Det er nemt at plukke og pille.

Tidlig; middel udbytte.

 

Jordbær - find din favorit

Rumba

Ny tidlig sort med meget store bær. Bærrene modner hen i juni, lidt senere end Honeoye. Bærret er saftigt, har nogen sødme og en let jordbæraroma. Det smager mildt, især de første bær smager ikke af meget, de senere har mere smag. Kødet er fast og gennemfarvet. Farven er klar rød og glinsende. Bærrene er store og kegleformede og lette at plukke. Klaserne er ret korte med 5-7 bær, og det gør, at stort set alle bærrene er store. Udbyttet er højt, og sæsonen er lang ca. 3 uger.


Jordbær - find din favorit 

Dybdahl

Dansk sort fra 1909 opkaldt efter J.A. Dybdahl, der var docent på Den Kgl. Veterinær og Landbohøjskole. Bærrene er meget aromatiske, parfumerede og søde med blødt lyst kød. De modner fra midt i juni og er middel til store og har en lys, klar rød farve. De første bær er flade, derefter bliver de mere kegleformede. Planten er meget modtagelig for meldug og skadedyrene jordbær-nematoder og giver kun få bær. Sorten blev næsten udkonkurreret af Senga Sengana i 1950-erne. Dybdahlentusiaster må dyrke bærrene i deres egen have. Dybdahl findes næsten ikke på landets jordbærmarker. Tidlig og hårdfør; middel udbytte.


Jordbær - find din favorit 

Sonata

Smager dejligt med en aromatisk, sødlig-syrlig smag. Kødet er middelsaftigt, middelfast og lyst rødt. Bærrene er middel til store, kegleformede og skinnende orangerøde. De modner fra midt i juni, lige efter de decideret tidlige sorter. Bærrene er nemme at plukke og pille. Udbyttet er højt. Sonata er på grund af den gode smag og det flotte udseende blevet en hovedsort på danske jordbærmarker, meget populær i haverne og denne forfatters favoritjordbær.


Jordbær - find din favorit 

Korona

Indbegrebet af god jordbærsmag: Søde bær med en let syre, meget velafbalanceret og meget aromatisk. Bærrene er skinnende og mørkerøde, kødet er blødt til middelfast og orangerødt. Det første år er bærrene middel til store, men ældre planter får små bær. Stilken på Korona knækker ret let, så man må være forsigtig når man plukker bærrene, ellers ryger hele klasen med. Bærrene er svære at pille. På trods af en stor følsomhed for gråskimmel er Korona stadig en populær sort i haverne. Smagen er dens force.

Middeltidlig; middel udbytte.

 


Jordbær - find din favorit

Senga Sengana

Senga Sengana er en klassisk tysk sort fra 1952, der smager af barndom, hvis man hører til de ældre generationer. Bærrene er meget aromatiske, sødsyrlige med relativt blødt kød. De modner i juni-juli, er middel til små, runde og mørkerøde og næsten gennemfarvede. Den kraftige smag gør Senga Sengana meget velegnet til marmelade og syltetøj, men også til sukker og fløde. Bærrene er meget modtagelige for gråskimmel, og i en våd sommer rådner mindst halvdelen af bærrene. Derfor dyrkes Senga Sengana nu stort set ikke i erhvervet, men den findes endnu i nogle haver.

Middel tidlig; lavt udbytte (kræver fremmedbestøvning)


Jordbær - find din favorit

Polka

Har en aromatisk, sødsyrlig, rigtig god smag. Kødet er middelfast og gennemfarvet. Bærrene modner i juni-juli og er runde til kegleformede og skinnende mørkerøde. På unge planter og i begyndelsen af sæsonen er bærrene store, men senere i sæsonen og på gamle planter er bærrene små. De er nemme at plukke og pille. Polka har været udnævnt som en afløser for Senga Sengana, som den ligner både i udseende og smag, men Polka deler desværre Senganas følsomhed for gråskimmel. Middeltidlig; største udbytte


Jordbær - find din favorit 

Florence

Smager syrligt sød og har fin aroma og god smag. Kødet er ret fast og gennemfarvet. Bærrene er meget store og mellemrøde til mørkerøde. De er nogenlunde nemme at pille, men den grønne stilkende kan sidde godt fast. En bærstørrelse på ca. 40 g er ikke usædvanlig, så det går hurtigt med at plukke en bakke! Florence modner fra begyndelsen af juli og er nem at finde i butikker og i selvpluk. Den er meget robust mod sygdomme og er velegnet i haven og til økologisk dyrkning.


Jordbær - find din favorit 

Pandora

Har en virkelig god, aromatisk smag. En god balance mellem sukker og syre og en klassisk god jordbærsmag. Sorten har middelfast, gennemfarvet kød. Bærrene er skinnende mørkerøde og middelstore med lidt følsom hud. Pandora modner i den allersidste del af sæsonen, ofte fra midt i juli. Den er lidt svær at plukke, men ret nem at pille. Pandora er selvsteril og kræver befrugtning af en anden sort, som blomstrer lige så sent som denne. Den sene modning gør bærret til et oplagt valg for dem, der gerne vil have jordbær i haven, når de er vendt hjem fra sommerferie.

Sen; næststørste udbytte


Jordbær - find din favorit 

Malwina

Ny lovende sort, der modner meget sent i juli- august måned. Den smager syrligsød til sødsyrlig og har en aromatisk, god klassisk jordbærsmag med god balance mellem sødme og syre. Kødet er middelfast og gennemfarvet. Nogle af bærrene har usædvanligt store, fligede bægerblade, som er flotte, og det er oplagt at servere bærrene med det grønne siddende på. Malwina vil kunne bestøve Pandora, og de to sorter vil være oplagte til haveejere, der ønsker jordbær, når de er kommet hjem fra sommerferie.

 

Dania

Udseende: Bærrene er store og dybrøde. sen; middel udbytte

Smag: Bærrene har en mild smag.


Jordbær - find din favorit 

Elsanta

Udseende: Jordbærrene er store og faste og har en god holdbarhed. Farven er middelrød, skinnende og indvendig lys, orangerød, og det er et flot pyntebær.

Smag: Smagen er mild, og en anelse syrlig. Den smager ikke af så meget.

Oprindelse: Elsanta er en hollandsk sort fra 1980’erne.

 

Everest

Udseende: Jordbærrene er middelstore.

Smag: Smagen er frisk og sød.

 

Evie

Se Everest jordbær.


Jordbær - find din favorit 

Florence

Udseende: Jordbærret er fast og gennemfarvet. Størrelsen er medium til stor.

Smag: Smagen er sød, frisk og fyldig.


Jordbær - find din favorit 

Ostara

Se everest jordbær. Remonterende


Jordbær - find din favorit 

Skovjordbær

Udseende: Skovjordbær er små og giver et begrænset udbytte, der oftest kommer fuglene til gode.

Oprindelse: Skovjordbær er vildtvoksende. Planterne kan også bruges som bunddække mellem stauder i en blomsterhave.


Jordbær - find din favorit 

Havejordbær (Fragaria x ananassa) og beslægtede kultivarer er stauder med en tuedannende vækst. Havejordbær har deres oprindelse i Europa i det tidlige 18. århundrede. Den dyrkes for frugternes skyld, jordbærrene.

 

Beskrivelse

Stænglerne er lysegrønne og svagt behårede, og de grundstillede blade er langstilkede og trekoblede med ægformede til runde småblade. Bladranden er groft tandet, og oversiden er græsgrøn, mens undersiden er lysegrøn. Blomstringen sker i maj-juni, hvor planten danner særlige, blomsterbærende stængler med endestillede stande af 5-tallige, hvide blomster.

 

"Jordbærret" er teknisk set en flerfoldsfrugt, der danner en såkaldt "falsk frugt". Derfor spiser man egentlig den opsvulmede blomsterbund. Frøene (de små "kerner") er stenfrugter, hvor det kødede lag er reduceret, således at frugten botanisk set bliver en nød.

Rodnettet er trævlet og kraftigt. Planten danner fra og med andet leveår lange, overjordiske udløbere, som bærer små, færdige datterplanter. Disse planter slår rod, når de får jordkontakt.

 

Højde x bredde og årlig tilvækst: 0,30 x 0,30 m (30 x 30 cm/år), heri ikke medregnet udløberplanter. Bemærk, at der er stor forskel på de enkelte kultivarers vækstkraft og størrelse.

 

Oprindelse

Havejordbær opstod i Europa i det tidlige 18. århundrede, som en tilfældig krydsning mellem to arter fra forskellige dele af Amerika. Fra det østlige USA var det skarlagenjordbær (Fragaria virginiana), der var karakteriseret ved en fin smag, mens chilejordbær (Fragaria chiloensis), der vokser vildt langs hele Amerikas vestkyst, bidrog med en større størrelse på bærret.

 

Anvendelse

Have-Jordbær dyrkes for frugternes skyld, og den er den mest almindeligt dyrkede variant af jordbær på verdensplan.

Jordbær danner jordtræthed. Frugterne plages af gråskimmel, bladene bliver efterhånden invaderet af bladnematoder, og rødderne kan få "rødbenssyge".

 

Vil du se dejlige opskrifter med jordbær - så se HER

Kogebog.dk har de nemmeste madopskrifter, madplan og tøm køleskabet og din egen "Min kogebog" til dine egne opskrifter

 


 

Facebook
Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder
Opret din egen Havebog
Klik på den smiley du vil give denne side 
Brugernes vurdering 4,6 (7 stemmer)
Siden er blevet set 9.287 gange - Se og skriv kommentarer herunder.

Kommentarer og debat mellem læsere

Din e-mail bliver ikke vist på sitet.

Afstemning
Hvad drikker du til din aftensmad?Effektiv reklame - klik her