Logo

- Formering (af planter)

Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder

Hvis planterne udvikler sig fint, får man måske lyst til flere eksemplarer af dem, eller venner be­der om afkom af de frodige vækster.

Ingen kan kalde sig gartner hverken inden- eller udendørs uden kendskab til planteformering. Der er flere måder at formere planter på, nogle naturligvis mere hensigtsmæssige og nemmere end andre. Den bedste fremgangsmåde er ikke ens for samtlige arter; men med lidt øvelse kan man tit lære sig at se på planten, hvordan den bedst formeres.

Nogle planter kan skilles i 2,3 eller måske 4 dele, ved at man forsigtigt trækker rodklumpen i stykker; undertiden må man tage en skarp kniv til hjælp. Det er en nem formeringsmetode, der kal­des almindelig deling. Hos planter med rodknol­de, kan knoldene skæres i flere stykker, hvor hver del må have en spire (et vækstpunkt eller »øje«). Andre planter sætter villigt nye småplanter, som enten falder af, eller som kan skæres fra. Luftaf­lægning består i, at man får et endeskud til at danne rødder, mens det stadig er i fuld vækst. Endnu lettere er det at aflægge en plante, ved at føre en gren ned i en potte anbragt ved siden af moderplanten. Endelig kan nogle planter, især bromelier, formeres ved sideskud eller udløbere, som dannes ved moderplantens rodhals.

Med det rette værktøj vil formeringen gå lettere. En skarp kniv er nævnt. Man kan også få brug for et rodsætningsmiddel, hormonpudder, lidt svovlpudder eller konsistensfedt til at behand­le sårflader hos moderplanten med, kompost af 50% spagnum eller lermuld og 50% groft grus. Desuden små glasplader eller plastposer til dække af kasser eller potter. Husk at glassene skal ven­des og poserne fjernes nogle minutter hver dag, for at hindre at kim planterne får råd under spi­ringen. En formeringskasse er et dyrt og godt hjælpemiddel. Den består af en dyb bakke med et el-varmelegeme som undervarmer for den kom· post, man stikker i. Bakken er dækket med en klar plastickuppel til at holde på luftfugtigheden. Den er især effektiv, hvis man har stiklinge, der ellers vanskeligt sætter rødder. Mange planter kan rodslå i vand, en metode der inspirerer til ekspe­rimenter med forskellige arter.

 

Formering

 

- Formering (af planter)

 

Artikel billede

 

Artikel billede

 

Artikel billede

 

Artikel billede

 

Artikel billede

 

Artikel billede

Mange planters formeringsmetode fremgår af deres vækst. Herover: Saxifraga sarmentosa sætter yngleplanter for enden af de lange udløbere. De kan rodslå og pottes enkeltvis.

 

Artikel billede

Denne Vriesia udvikler sig, som alle andre bromelia, hurtigere fra sideskud end fra frø.

 

Artikel billede

Planter optager næring på forskellig måde. Dionaea muscipula. Venus Fluefangeren er en insektædende plante.

 

Artikel billede

Denne Dracaena deremensis dyrkes i hydrokultur. Den optager næring fra specialgødning opløst i vand.

--

Facebook
Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder
Opret din egen Havebog
Klik på den smiley du vil give denne side 
Brugernes vurdering 4,2 (17 stemmer)
Siden er blevet set 9.339 gange - Se og skriv kommentarer herunder.

Kommentarer og debat mellem læsere

Din e-mail bliver ikke vist på sitet.

Afstemning
Når du skal lave mad, hvad bruger du så?

Effektiv reklame - klik her