Logo

Hornnød - Trapa natans

Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder
Tip en venFacebook

Hornnød - Trapa natans

Hornnød har navn efter plantens be­synderlige stenfrugter, som er forsynet med 4 »horn«, opstået ved forvedning af bægerfligene. Hornene bærer på hver side en række nedadvendte mod­hager, der tjener til at forankre frug­terne på bunden; ved spiringen om foråret er planten forankret med sine rødder i slammet. Stænglen skyder op mod overfladen, hvor den udvikler svømmende bladrosetter med rudefor­mede blade. De lange bladstilke er opsvulmede på midten og indehol­der luftfyldt svampevæv, som sætter bladene i stand til at flyde; om efter­året farves bladene kraftigt røde. Plan­ten blomstrer mellem juni og august med bitte små hvide blomster i blad­hjørnerne. Bestøvningen foretages af insekter; men selvbestøvning, endog i den lukkede blomst, kan også finde sted. Efter befrugtningen synker frug­terne til bunds.

 

Hornnød (Trapa natans) med svømmende bladrosetter.

 

Vækstkrav: Hornnød trives i flade damme eller vandbassiner med højst vand. Den er hårdfør her i landet, men klarer sig mindre godt i meget koldt eller meget kalkholdigt vand.

 

Pleje: Planterne formeres ved frø, som ikke tåler udtørring. Indhøstet frø, som man ikke ønsker at så med det samme, må opbevares i vand til det følgende forår. Planten kræver ingen særlig pleje.

 

Anvendelse: Hornnød er ikke mindst p.gr. af sin sælsomme livsrytme en spændende plante, også til mindre vandpartier. Den kan også anvendes i akvarier. Stenfrugterne kan spises; de smager omtrent som ægte kastanjer eller hasselnødder og anvendes i Nord­italien under navnet lagane. Allerede i yngre stenalder blev frugterne anvendt som næringsmiddel, og de kendes fra mosefund i Danmark, Sverige og Finland.

Opret din egen Havebog
Klik på den smiley du vil give denne side 
Brugernes vurdering 4,4 (5 stemmer)
Siden er blevet set 2.257 gange - Se og skriv kommentarer herunder.
Afstemning
Hvilken blomst er kønnest i haven?Afstemning
Hvilken frugt er bedst i haven?Afstemning
Hvilke bær er bedst i haven?
Kommentarer og debat mellem læsere

Din e-mail bliver ikke vist på sitet.

Afstemning
Hvad har du i din have?Smæk insektet!