Logo

Humus

Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder

Humus

Humus er en blanding af mange for­skellige stoffer, hvis kemiske opbyg­ning og sammensætning er vanskelig at bestemme. Stofferne omfatter de mør­ke, tungt omsættelige organiske stof­fer, der findes i jordoverfladen og som opstår ved den mikrobiologiske ned­brydning af det tilførte organiske ma­teriale. Træernes løvfald er kvantita­tivt den vigtigste faktor i tilførslen af materiale; løvet er opbygget af ret ungt væv, som let humificeres (nedbrydes) af svampe og alger, bakterier, snegle m.m. Kronrensning er træers og bus­kes naturlige udrensning af dødt mate­riale; en sådan udrensning kan være fremkaldt af vind, snetryk, sygdom, skadedyr m.m. Barkfældning er natur­ligt affald af barkstykker. Mængden af denne form for tilførsel af organisk materiale til jorden varierer i høj grad fra træart til træart, men vokser med træets alder. Frugt- og frøfældningen veksler en del i mængde fra år til år, men tilfører under alle omstændighe­der mikroorganismerne en del lettil­gængeligt næringsmateriale. Parasit­og epifytaffald udgøres af svampe, mos­ser og forskellige lavarter, der lever på stammer og grene, som falder ned p.gr. af regn og blæst. Under nedbrydningen af alle disse materialer efterlades den næring, som er indeholdt i dem, på og i selve jorden. Det er fortrinsvis kulstof, kvælstof, svovl og fosfor, men i en form, der er utilgængelig for planterne; først ved yderligere nedbrydning bliver

også disse, om end langsomt, frigjort i tilgængelig form. Specielt vigtige for planternes tilvækst er saltene, der ud­gør en væsentlig del af næringsstoffer­ne og dermed beviser, at humus har en ikke ringe betydning for næringstil­standen.

Facebook
Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder
Opret din egen Havebog
Klik på den smiley du vil give denne side 
Brugernes vurdering 4,3 (3 stemmer)
Siden er blevet set 1.603 gange - Se og skriv kommentarer herunder.

Kommentarer og debat mellem læsere

Din e-mail bliver ikke vist på sitet.
1287721-02-2020 18:22:05 HENNING
HEJ ER DER ER DER KAN FORTÆLLE HVOR MAN KAN KØBE HUMUS GOD WEEKEND

Vi benytter cookies til at gøre din oplevelse af sitet så god som mulig. Ved at fortsætte med at bruge sitet accepterer du cookies.
Afstemning
Hvilken type brændstof bruger din bil?Effektiv reklame - klik her