Logo

Hunblomst

Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder

Hunblomst

De tungeformede randblomster hos bellis er hunblomster. En hunblomst er en blomst, hvori kun frugtbladene bærer funktionsdygtige kønsorganer. Støvbladene, som nor­malt danner de hanlige kønsorganer, er enten helt forsvundet eller reduce­ret, så at de ikke længere kan danne hanlige kønsceller. I stedet kan de somme tider fungere som honningbla­de.

Hunblomster sidder ofte på samme plante som han- eller tvekønsblomster­ne. Det er f.eks. tilfældet hos de kurv­blomstrede, hvor blomsterne i kanten af kurven meget tit er hunlige. De hvide »blade«, man river af en bellis, når man leger »Elsker - elsker ikke«, er i virkeligheden små hunblomster, mens den gule knap består af lutter bitte små tvekønnede blomster. De hvide blomster springer ud før de gule, og da de er rent hunlige, er chancen for, at de bliver bestøvet med støv fra en anden plante, meget stor. Den fordel, arten har af at danne blom­ster af forskelligt køn, som blomstrer på forskellige tidspunkter, er, at der stadig sker en ny kombination af dens forskellige arveanlæg.

Se også artiklerne Blomst, Enkønnet og Hanblomst.

Facebook
Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder
Opret din egen Havebog
Klik på den smiley du vil give denne side 
Brugernes vurdering 5,0 (2 stemmer)
Siden er blevet set 1.536 gange - Se og skriv kommentarer herunder.

Kommentarer og debat mellem læsere

Din e-mail bliver ikke vist på sitet.

Vi benytter cookies til at gøre din oplevelse af sitet så god som mulig. Ved at fortsætte med at bruge sitet accepterer du cookies.
Afstemning
Hvilken type brændstof bruger din bil?Effektiv reklame - klik her