Logo

Matematik i botanikken

Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder

Matematik i botanikken

Solsikke, fotograferet i Nordsjælland, med 89 spiraler, der går mod uret, og 144, der går med uret.

Planternes opbygning har ofte en vis regelbundethed. Blade, knopper, gre­ne og blomster sidder ikke tilfældigt spredt på planterne; der er et vist system i dem, og man fornemmer, at planternes cellekerne, der indeholder anlæggene for de arvelige egenskaber, som er specifikke for hver planteart, styrer plantens udvikling i en bestemt rytme. Ser man på en række kurvblom­ster, f.eks. solsikken, ses der en tydelig regelbundethed i placering af blom­sterne og senere frøene. Der er to spiralsæt, et, der går med uret, og et, der går mod uret, så at der fremkom­mer en dobbeltspiral. Spiralkurven skærer overalt radierne i samme vinkel og er således en logaritmisk spiral. Prøver man at tælle antallet af spiraler, der går henholdsvis med og mod uret, finder man i en solsikke 34 spiraler, der går mod uret, og 55, der går med uret; i andre solsikker er forholdet 55:89, 89:144 eller 144:233. Det mær­kelige er, at disse tal alle er talpar i den såkaldte fibonacci-række, opkaldt ef­ter Leonardo Fibonacci (1175-1250), hvis tal alle fremkommer ved at lægge de to foregående tal sammen.

Mens en række planters spiralantal ligger som to på hinanden følgende tal­par i Fibonaccis talrække, er bladene hos æble og porre også arrangeret i dobbeltspiraler; men tallene ligger som hvert andet talpar i fibonacci-rækken. Kartebolle har det dobbelte af Fibo­naccis talpar 13:21, nemlig 26:42.

 

Facebook
Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder
Opret din egen Havebog
Klik på den smiley du vil give denne side 
Brugernes vurdering 4,0 (26 stemmer)
Siden er blevet set 4.990 gange - Se og skriv kommentarer herunder.

Kommentarer og debat mellem læsere

Din e-mail bliver ikke vist på sitet.
386828-11-2015 07:13:16 Alid Mogensen
Det er en shov artikel om matematikken i botanikken. Ærgelugt med reklamer som intet har med haven at gøre,jeg ved godt det er et pengespørgsmåk men det ødrlægger helhedindtrykket

Afstemning
Hvad hedder USA’s næste præsident?
Effektiv reklame - klik her