Logo

Matematik i botanikken

Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder
Tip en venFacebook

Matematik i botanikken

Solsikke, fotograferet i Nordsjælland, med 89 spiraler, der går mod uret, og 144, der går med uret.

Planternes opbygning har ofte en vis regelbundethed. Blade, knopper, gre­ne og blomster sidder ikke tilfældigt spredt på planterne; der er et vist system i dem, og man fornemmer, at planternes cellekerne, der indeholder anlæggene for de arvelige egenskaber, som er specifikke for hver planteart, styrer plantens udvikling i en bestemt rytme. Ser man på en række kurvblom­ster, f.eks. solsikken, ses der en tydelig regelbundethed i placering af blom­sterne og senere frøene. Der er to spiralsæt, et, der går med uret, og et, der går mod uret, så at der fremkom­mer en dobbeltspiral. Spiralkurven skærer overalt radierne i samme vinkel og er således en logaritmisk spiral. Prøver man at tælle antallet af spiraler, der går henholdsvis med og mod uret, finder man i en solsikke 34 spiraler, der går mod uret, og 55, der går med uret; i andre solsikker er forholdet 55:89, 89:144 eller 144:233. Det mær­kelige er, at disse tal alle er talpar i den såkaldte fibonacci-række, opkaldt ef­ter Leonardo Fibonacci (1175-1250), hvis tal alle fremkommer ved at lægge de to foregående tal sammen.

Mens en række planters spiralantal ligger som to på hinanden følgende tal­par i Fibonaccis talrække, er bladene hos æble og porre også arrangeret i dobbeltspiraler; men tallene ligger som hvert andet talpar i fibonacci-rækken. Kartebolle har det dobbelte af Fibo­naccis talpar 13:21, nemlig 26:42.

 

Opret din egen Havebog
Klik på den smiley du vil give denne side 
Brugernes vurdering 3,5 (14 stemmer)
Siden er blevet set 2.776 gange - Se og skriv kommentarer herunder.
• AksDen botaniske betegnelse for en lang blomsterstand, besat med ustilkede blomster
Afstemning
Hvilken blomst er kønnest i haven?Afstemning
Hvilken frugt er bedst i haven?Afstemning
Hvilke bær er bedst i haven?
Kommentarer og debat mellem læsere

Din e-mail bliver ikke vist på sitet.
386828-11-2015 07:13:16 Alid Mogensen
Det er en shov artikel om matematikken i botanikken. Ærgelugt med reklamer som intet har med haven at gøre,jeg ved godt det er et pengespørgsmåk men det ødrlægger helhedindtrykket

Afstemning
Hvad har du i din have?Smæk insektet!