Logo

- Hvor skal man dyrke kaktus og sukkulenter?

Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder

- Hvor skal man dyrke kaktus og sukkulenter? 

En samling af kaktus og sukkulenter, der vokser i en solbeskinnet vindueskarm.

 

Indledning

Den største fejl, som uerfarne kaktus- og sukkulentdyr­kere begår, er at glemme, at de er planter, og at de derfor har nøjagtigt de samme behov som alle andre planter, nemlig vand, næring, luft og lys. Kaktus og sukkulenter er naturligvis tilpasset til ret ekstreme betingelser, men de kan ikke trives uden disse vitale elementer.

Ingen kaktus eller sukkulent vokser i ægte ørkener, som kun består af sand, og hvor det aldrig regner. De fleste vokser i, hvad man normalt kalder for halvørkener. Det regner i et begrænset antal måneder om året, og an­dre xerofytiske buske og enårige planter er almindelige. Mange små kaktus og sukkulenter begynder deres liv i skyggen af disse buske, og de vokser først over dem, når de er store og ret robuste, fuldt udvoksede planter.

Jordbunden på sådanne steder er normalt ret fattig på humus, men er ofte rig på mineralske næringsstoffer. Vand er det eneste, de mangler, for at blive til frugtbare områder. Mange kaktus og sukkulenter kan godt vokse i betydeligt vådere områder end deres naturlige levesteder, men de er mindre effektive end deres mere bladrige modstykker, og så vil de tabe i den indbyrdes konkur­rence.

Mange af kaktusplanternes og sukkulenternes træk er tilpasninger til at opsuge og oplagre regnvand, når det er der, så planterne kan overleve den tørre sæson. Disse specialiseringer omfatter en ribbet stængel struktur, så de kan udvide sig og trække sig sammen, og et vidt udbredt rodnet, så de hurtigt kan optage vand.

 

Det er populært at dyrke kaktus og sukkulenter, og de bliver da også dyrket i lande med meget forskellige kli­matiske betingelser. Vi kender samlere, som dyrker dem så langt fra hinanden som Alaska og Singapore.

 

Indendørs

Hvis man kun har et mindre antal planter, kan man sag­tens dyrke dem indendørs. Nogle grupper af sukkulenter tilpasser sig meget nemmere til disse betingelser end an­dre. Den række planter, som kan dyrkes med held in­dendørs, øges betragteligt, hvis man bruger kunstig be­lysning (se afsnittet: Indendørs dyrkning). Det kan være den metode, man skal vælge, hvis man lever i et område med ekstremt vinter­vejr, hvor det ikke er økonomisk muligt at have et frost­frit drivhus.

 

Drivhus eller vinterhave

I et klima, hvor vintertemperaturen sjældent går lavere end +10 o C, er et fritstående drivhus eller en vinterhave formentlig det bedste valg. Brugen af cellulære plastic­materialer såsom dobbelte eller tredobbelte polykarbo­natplader, en betydeligt bedre isolator end glas, har ud­videt de praktiske muligheder med sådanne konstruktio­ner. Drivhuse til kaktusdyrkning omtales yderligere i afsnittet: Dyrkning i drivhuse og vinterhaver. En variant af denne ide er brugen af opvar­mede drivbænke, som kan være meget effektive til kugle­formede kaktus. Der findes nogle få sukkulenter, som kan overleve ubeskyttet udendørs i disse klimaer, og de kan derfor dyrkes uden drivhus eller andre hjælpemid­ler. I tørre områder, eller hvis man bruger et uopvarmet drivhus, er antallet af planter, som kan overleve, betyde­ligt større.

 

Udendørs

I et favorabelt klima, hvor frost er sjælden, kan en lang række sukkulenter dyrkes udendørs. Hvis regnmængden er særligt stor, kan det være nødvendigt enten at forbed­re jorden, så den er specielt veldrænet, eller yde beskyt­telse i form af en mistbænk. Det sidste kan også være nyttigt i mere tropiske områder, hvor det kan yde en vis beskyttelse mod solen for de arter, som er vant til at vok­se under buske eller i mere skyggefulde områder.

 

 

Beholdere

Kaktus og sukkulenter. Lademann

En samling kaktus og sukkulenter i dekorative beholdere, som de kunne stå i en vinterhave eller på en overdækket terrasse.

En lang række beholdere kan bruges til kaktus og sukku­lenter. Så længe dyrkningsformen indrettes efter dem, kan planterne trives i de fleste.

 

Plantens form og størrelse

Tænk altid på plantens endelige form og størrelse. De spænder over et kolossalt interval fra miniatureplanter. som aldrig bliver mere end 1,25 cm i diameter, til plan­ter, som kan blive 12 m høje og veje mange tons.

 

Små plastic- eller keramikurtepotter

De mindre planter kan trives fint i små plast- eller glase­rede keramikurtepotter.

 

Lave skåle

Store planter, som vokser i klumper, trives godt i lave skåle, så de kan sprede sig til siderne.

 

Krukker

Planter, som udvikler dybe pælerødder, passer bedre til krukker. Krukker er meget høje eller dybe urtepotter. De kaldes ofte rosenpotter i havecentre.

 

Store urtepotter

De større planter skal bruge store urtepotter, og ret regelmæssig omplantning for at kunne vokse optimalt. Nogle af de større planter reagerer ret fantastisk på at vokse under betingelser, hvor deres rødder får frit løb.

 

Små urtepotter

De mindre planter - specielt de arter, som vokser naturligt i klippesprækker - trives bedre, hvis man dyrker dem i ret små urtepotter.

 

Dræning

Det er langt mere sikkert for personer, som ikke er vant til at dyrke kaktus og sukkulenter, at dyrke dem i beholdere med et eller flere drænhuller. Uden hullerne må vandingen være helt korrekt. Husk at store beholdere er meget længere om at tørre ud efter vandingen end små, og det har betydning for jorden og vandingen (se afsnittet: Vanding). Nogle af de kaktus- og sukkulentarter som forekommer naturligt i meget tørre områder, er særligt følsomme for, om deres rødder bliver vanddækket for længe. Dyrk disse planter i porøse potter, eftersom de tørrer hurtigere ud. Husk, at det er vigtigere, jo større beholderen er.

 

Porøse lerpotter passer godt til dyrkning af kaktus og sukkulenter.

 

En kugleformet Ferocactus chrysdtanthus i en lerskål.

 

--

Facebook
Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder
Opret din egen Havebog
Klik på den smiley du vil give denne side 
Brugernes vurdering 4,3 (24 stemmer)
Siden er blevet set 11.617 gange - Se og skriv kommentarer herunder.

Kommentarer og debat mellem læsere

Din e-mail bliver ikke vist på sitet.
204306-03-2010 15:39:32 haveABC
Du skal nok spørge lokalt, der hvor du køber dine nye planter. De kender vejr og udvalg.
204406-03-2010 09:55:21 NielsenDorthe
Jeg har et feriehus i midt italien med en skøn tagterrasse. Der kan gå lang tid mellem at der er nogle i huset - vi er der 3 gange om året, forår sommer og vinter. Jeg har sat agaver i krukker og jeg er spændt på om de har overlevet vinteren. Jeg kunne godt tænke mig at have flere krukker stående men har behov for at få råd om hvilke planter som er mest hårdfør og som kan undvære vand i lange perioder.
Har I nogle gode ideér?

Afstemning
Skal Copenhagen Pride have skattepenge?


Effektiv reklame - klik her