Logo

Stjernekaktus - Astrophytum.

Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder

Stjernekaktus - Astrophytum.

Astrophytum capricorne er meget variabel, og bestemt lidt mere be­sværlig at dyrke.

 

Denne meget karakteristi­ske slægt af kugleformede kaktus findes i det sydlige USA og nordlige Mexico. Astrophytum-kaktus er ka­rakteriseret ved en hvid belægning på stængelen. På grund af dette træk, de­res karakteristiske form og tiltalende gule blomster, er de meget populære hos samlere. De passer ganske vist ikke til indendørs dyrkning, men de er ikke vanskelige at dyrke under de rette betingelser. Vi har fundet ud af, at en vel­drænet, grusblandet jord er essentiel. I det nordlige Europa er en meget solbeskinnet plads at fortrække. De er ret kuldetolerante og bliver ikke skadet af tem­peraturer nær frysepunk­tet, hvis de er tørre.

Der findes kun nogle få arter, men de fås i en lang række varianter. Der er også blevet fremavlet man­ge krydsninger og sorter, så man kan få sig en ret stor samling af forskellige planter. Astrophytum-kak­tus har normalt kun en en­kelt stængel. De forgrener sig kun, hvis vækstpunktet er blevet beskadiget. Den største art, og måske den nemmeste at dyrke, er Astrophytum otnatum. Den kan blive over 1 m høj og 15-20 cm i diameter. Den vil imid­lertid være mange år om at nå denne størrelse. Som yngre plante er den kugle­formet og kan forventes at blomstre, når den er om­kring fem eller seks år gammel og 7,5 cm i dia­meter. Den mest alminde­lige art er nok Astrophytum myriostig­ma - også kaldet bispe­hue-kaktus - på grund af dens form. Den er mindre end Astrophytum otnatum og mangler torne. Den blomstrer også som yngre. Arten er ret va­riabel i naturen, og der dyrkes en række forskellige former.

Astrophytum capricornes mest karak­teristiske træk er en tæt "fuglerede" af bøjelige, krumme torne over hele planten. De er meget vari­able i farve og tæthed, og det samme er pletterne på stænglen. Blomsten er nok den bedste i slægten. Den er større, og den gule blomst har normalt et rødt centrum. Det er sværere at få succes med denne art, da den har en tendens til at miste rødderne, hvis de står for vådt, og så kan den være svær at genetablere.

Astrophytum asterias, søpindsvin, er en anden tornløs Astrophy­tum, som i formen minder meget om et søpindsvin. Den vokser noget lang­sommere end de andre ar­ter, og man skal være om­hyggelig med ikke at over­vande den. Vi kæmpede i flere år med at frem dyrke et godt eksemplar af den­ne art, før vi gik over til at dyrke den i en porøs ler­potte, hvilket har gjort det betydeligt nemmere. Den­ne art kan formentlig kun findes i specialgartnerier.

--

 

Facebook
Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder
Opret din egen Havebog
Klik på den smiley du vil give denne side 
Brugernes vurdering 5,0 (7 stemmer)
Siden er blevet set 2.659 gange - Se og skriv kommentarer herunder.

Kommentarer og debat mellem læsere

Din e-mail bliver ikke vist på sitet.

Fjern en reklame du ikke kan lide
Vi benytter cookies til at gøre din oplevelse af sitet så god som mulig. Ved at fortsætte med at bruge sitet accepterer du cookies.
Afstemning
Hvor tit spiser du fisk til aftensmad?Effektiv reklame - klik her