Logo

Beskæring – af gedeblad

Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder

Hvis gedeblad beskæres kraftigt, vil man gå glip af en enkelt sæsons blomstring, men i det lange løb vil man få friske skud, som kan holdes ved lige. Denne drastiske behandling betyder ...

Hvis gedeblad beskæres kraftigt, vil man gå glip af en enkelt sæsons blomstring, men i det lange løb vil man få friske skud, som kan holdes ved lige. Denne drastiske behandling betyder, at planten kan se lidt nøgen ud et stykke tid, men ved slutningen af sommeren vil nye skud være vokset adskillige meter. Bind eller sno dem til støtten for at sikre ensartet skudfordeling.

 

Gedeblad kan være slyngende klatreplanter. Hvis de overlades til sig selv, kan de klatre op i høje træer, hvor man ser deres dekorative og duftende blomster. I en lille have vil man sandsynligvis foretrække at have dem mere i øjehøjde, især hvis de skal dække et spalier eller en bue. Unge planter kræver ikke regelmæssig beskæring, men gamle har godt af en foryngende beskæring så snart de bliver for tætte. Sent på vinteren eller tidligt om foråret er gode tidspunkter at gå i gang med beskæring af gedeblad på.

 

Artikel billede

Gedeblads slyngende natur gør beskæring vanskelig, men det er også kun nødvendigt at beskære, hvis planten bliver alt for tæt og stor. Det kan være tilstrækkeligt at afkorte lange skudspidser for at undgå, at planten breder sig alt for voldsomt.

 

Artikel billede

A. Gedeblad beskæres kun, hvis den er blevet for nøgen forneden, og hvis blomsterne viser sig så højt oppe på planten, at man ikke fornemmer deres duft og skønhed, eller hvis stænglerne er blevet alt for indfiltrede i hinanden og er blevet for tykke og vanskelige at have med at gøre. Det sker somme tider, hvis planten dyrkes ved et spalier af begrænset højde: Når planten når toppen af spalieret hænger skuddene nedad og kan så begynde at vokse opad igen ved hjælp af de allerede etablerede skud.

 

Artikel billede

B. Fuldstændig foryngelse er drastisk, og man vil gå glip af blomsterne i en enkelt sæson. I stedet skærer man simpelthen døde eller dårligt placerede skud af. Det er godt at bruge en hæksaks, men det kan være vanskeligt at komme til i mylderet af sammenfiltrede skud.

Artikel billede

C. Hvis det gøres omhyggeligt, vil planten ikke se meget forskellig ud i forhold til tidligere, selvom der er fjernet mange skud. Da der næsten altid vil være skud, som er blevet beskadiget, og som hænger fast i de tilbageværende skud, kan man ofte finde steder med visnende skud. De må fjernes, muligvis kan det være nødvendigt at dele dem i flere stykker for at trække dem fri.

 

FORYNGELSE

Artikel billede

D. Somme tider er en gammel gedeblad blevet så gammel, tæt og rodet at se på, at alle skud må skæres tilbage til 30-60 cm over jorden. Nogle af de gamle skud kan være for tykke til, at man kan klare dem med en beskæresaks, så brug en langskaftet saks l stedet for.

 

Artikel billede

Planten skæres ned til 30-60 cm over jorden.

 

Artikel billede

E. Det kan måske betale sig at ofre et enkelt års blomstring på at forynge planten, hvis skud bindes til spalieret.

Facebook
Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder
Opret din egen Havebog
Klik på den smiley du vil give denne side 
Brugernes vurdering 5,0 (4 stemmer)
Siden er blevet set 5.658 gange - Se og skriv kommentarer herunder.

Kommentarer og debat mellem læsere

Din e-mail bliver ikke vist på sitet.
167909-09-2014 14:34:40 Nick
Klokken 8:30 er vældig godt
168009-09-2014 13:57:50 Kim Riis
Hvad for et tidspunkt skal man beskær gedeblad?
168125-04-2012 20:38:32 Peder Kreutzfeldt
Er det kendt at der har været pest i gedeblade buske i Danmark i denne vinter.

Afstemning
Hvor tit spiser du fisk til aftensmad?



Effektiv reklame - klik her